[Žinios trumpai] Pentagone kilo dideli ginčai: JAV kariuomenė nori perduoti Ukrainai itin galingą ginklą  ()

Vašingtone nuo kovo mėnesio vyksta diskusijos dėl galimybės aprūpinti Ukrainą smogiamaisiais UAV, tačiau baiminamasi, kad rusai gali numušti bepilotį orlaivį ir gauti prieigą prie slaptų Amerikos technologijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV svarsto galimybę Ukrainai tiekti bepiločius orlaivius, kad galėtų papildyti savo UAV arsenalą naujausiomis transporto priemonėmis. Tačiau po kelis mėnesius trukusių vidinių ginčų Pentagonas sprendimo nepriėmė, nepaisant to, kad bepiločiai orlaiviai gali suteikti Ukrainai pajėgumų, kurių ji norėjo nuo karo pradžios. Apie tai rašo „Politico" žurnalistai.

Medžiagoje rašoma, kad JAV oro pajėgos šių metų kovą pasiūlė į Ukrainą nusiųsti savo senus bepiločius orlaivius „MQ-9 Reaper". Tačiau nuogąstavimai, kad kai kurie iš jų greičiausiai bus numušti, suteikiant rusams prieigą prie slaptų technologijų, atvedė šį klausimą į aklavietę, trunkančią jau kelis mėnesiu.

 

Leidinio šaltiniai pažymi, kad diskusijos dėl atakuojančių bepiločių orlaivių tęsiasi daug ilgiau nei dėl kitų kadaise prieštaringai vertinamų sistemų, tokių kaip artilerijos ir ilgojo nuotolio taktinių raketų sistemos, kurios pradėtos tiekti vasarą, stiprėjant Ukrainoje karo veiksmams. Situacija nepasikeitė net po to, kai Ukrainos pusė prieš smogdama pažadėjo suderinti su Vašingtonu taikinius.

Žurnalistai pabrėžia, kad Ukrainos aprūpinimas bepiločiais orlaiviais MQ-9 „Reaper" ir jos armijos versija „Grey Eagle" būtų labai naudinga situacijoje, kai Ukrainos ginkluotosios pajėgos perėmė iniciatyvą fronte ir daro spaudimą Rusijos pozicijoms prie Krymo ir Donbaso.

 

Tačiau JAV Gynybos departamento pareigūnai teigia, kad šis klausimas yra įtrauktas į darbotvarkę, nes Pentagonas ir bepiločių orlaivių gamintojas „General Atomics" ir toliau bando padaryti vieną arba abu bepiločius orlaivius tinkamus perkelti į Ukrainą.

„General Atomics" vadovai jau keletą mėnesių palaiko ryšius su Ukrainos pareigūnais, siekdami susitarti dėl technologijų perdavimo, atitinkančio JAV taisykles ir rūpesčius.

Kalifornijos respublikonas Kenas Calvertas, komentuodamas situaciją, sakė, kad JAV oro pajėgos iš pradžių pritarė MQ-9 „Reaper" siuntimui į Ukrainą, kad pakeistų karo eigą, tačiau vėliau pridūrė, jog vadovybė šios idėjos „nesvarsto". Nepaisant to, K. Calvertas pasiūlė pradėti apmokyti ukrainiečius, kol Baltieji rūmai priims sprendimą, nes UAV operatorių mokymai gali trukti nuo trijų iki keturių mėnesių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(43)
(4)
(39)

Komentarai ()