Afganistane iš viso žuvo jau 1 000 JAV karių  (28)

JAV karių, žuvusių Afganistane per jau ilgiau nei aštuonerius metus trunkantį karą, skaičius pirmadienį pasiekė tūkstantį, rodo nepriklausomo tinklalapio icasualties.org statistika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Duomenis apie karių žūtis Afganistane ir Irake renkantis tinklalapis nurodė, kad šiemet Afganistane žuvo 54 amerikiečiai kariai. Praeitais metais, kurie nusinešė daugiausiai gyvybių nuo JAV vadovaujamų pajėgų invazijos 2001 metais, iš viso žuvo 316 amerikiečių karių.

Aukštas JAV ginkluotųjų pajėgų vadas admirolas Mike'as Mullenas perspėjo, jog daugiau karių gali žūti per didelio masto puolimą talibų kovotojų tvirtovėje Mardžoje, kur užsienio kariai susidūrė su stipriu sukilėlių pasipriešinimu.

„Privalome laikytis tvirtai, kad ir kokią sėkmę pasiektume bet kurią dieną – sunkiausios dienos dar priešaky“, – jis sakė žurnalistams. Daugiausiai amerikiečių karių iki šiol žuvo neramiose pietinėse Kandaharo ir Helmando provincijose, kur šiuo metu vyksta didelio mesto JAV, NATO ir Afganistano pajėgų puolimas.

Pasak JAV Gynybos departamento, vėliausia JAV pajėgų auka tapo 22 metų kapralas Gregory Stultzas, kuris vasario 19 dieną žuvo nuo lengvųjų ginklų ugnies Helmando provincijoje.

Po 2001 metų rugsėjo 11 dienos teroro atakų Niujorke ir Vašingtone Jungtinės Valstijos pasiuntė savo pajėgas į Afganistaną, kur buvo nuverstas griežtosios linijos Talibano režimas, suteikęs prieglobstį „al Qaeda“. Talibai ir su jais susiję kovotojai perėjo į pogrindį ir siekia nuversti dabartinę Kabulo vyriausybę, įsitvirtinę Afganistano pietuose ir rytuose.

JAV prezidentas Barackas Obama kaltino savo pirmtaką George'ą W.Bushą skyrus nepakankamai dėmesio misijai Afganistane. Naujasis JAV vadovas nuo savo kadencijos pradžios į tą šalį pasiuntė dar 50 tūkst. karių.

JAV ir NATO vadai operaciją Mardžoje vadina mėginimu pasiekti persilaužimą šiame kare ir užtikrinti, kad Talibanas negrįžtų į valdžią.

Tačiau sąjungininkai abipus Atlanto abejoja dėl šios itin sunkios misijos sėkmės. Sustiprintoms NATO vadovaujamoms pajėgoms aktyviau puolant talibų kovotojus, neišvengiamai žūva daugiau JAV ir sąjungininkų karių. Pernai Afganistane žuvo 316 amerikiečių karių – dvigubai daugiau nei 2008 metais.

Mažesni kitų šalių kontingentai Afganistane pernai taip pat skaudžiau nukentėjo. Nuo 2001 metų Afganistane žuvo 264 Didžiosios Britanijos, 140 Kanados ir 40 Prancūzijos karių. Afganistano karo priešininkai žada 1 000 žuvusių JAV karių paminėti gedulingu budėjimu Niujorke.

Dešimtys amerikiečių karių taip pat žuvo už Afganistano ribų – Pakistane, Rytų Afrikoje ir kituose regionuose, kuriuose vykdoma operacija „Enduring Freedom“ („Tvari laisvė“).

Pagal JAV gynybos departamento oficialius duomenis, iki pirmadienio Afganistane iš viso žuvo 990 amerikiečių karių.

Irako kare nuo 2003 metų invazijos iš viso žuvo 4 378 JAV karių, skelbia icasualties.org.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (28)