Ukrainai pažadėti „Challenger 2“ turi vieną didelį trūkumą, kuris yra unikalus NATO pajėgose  ()

„Challenger 2“ taps pirmuoju vakarietišku tanku, kuris pasieks Ukrainą. Vokiški „Leopard“ ar prancūziški „Leclerc“ į Ukrainą kol kas nesiruošia. Tie 12 „Challenger 2“ tankų gal nepakeis karo eigos, bet jie gali padėti kitoms Vakarų sąjungininkėms priimti reikalingus sprendimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Challenger 2“ yra stipriai modernizuotas „Challenger 1“. Tiesą sakant, taip stipriai modifikuotas, kad beveik nėra dalių, kurios tiktų abiems tankams. „Challenger 2“ serijiniu būdu buvo gaminamas 1993-2002 metais. Tuomet Jungtinės Karalystės pajėgos pasakė „užteks, ačiū“ ir gamybos linijos buvo uždarytos. Iš viso pagaminti 447 tokie tankai. Jie buvo atnaujinami, todėl tai nėra kažkokios muziejinės mašinos - „Challenger 2“ yra gerokai pranašesnis prieš didžiąją dalį visko, ką gali pasiūlyti Rusija.

Tai kur tas trūkumas? Praktiškai visi kiti modernūs NATO pagrindiniai kovos tankai - „Leopard 2“, „Leclerc“, „Abrams“, „Ariete“ - turi lygiavamzdžius pabūklus. Yra priežasčių, kodėl praeitame amžiuje tankai perėjo prie lygiavamzdžių pabūklų, o britai liko prie graižtvų, bet dabartinė problema ta, kad „Challenger 2“ šaudo specifine amunicija.

Kai kiti NATO tankai gali dalintis standartine 120 mm amunicija, britiškas „Challenger 2“ naudoja graižtviniam pabūklui pritaikytus sviedinius. Vokiečiai ar amerikiečiai jų į Ukrainą neatsiųs - atsiųs tik britai. Be to, kita „Challenger“ karta (o „Challenger 3“ bus stipriai atnaujintas „Challenger 2“) turės vokišką 120 mm pabūklą, kad NATO tankų amunicijos standartizacijos problema būtų išspręsta. „Challenger 3“ turėtų pradėti tarnauti 2027 metais ir tam jau aktyviai ruošiamasi. Pasak „Wikipedia“, graižtvinės 120 mm amunicijos gamyba jau buvo nutraukta prieš daugiau nei dešimtmetį.

 

Ką visa tai reiškia? Na, jei Jungtinė Karalystė siūlo Ukrainai „Challenger 2“ tankus, vadinasi yra tam tikras pasitikėjimas, kad amunicijos atsargos yra pakankamos. Galbūt jų gamyba gali būti atnaujinta, net jei ir buvo nutraukta. O gal įvyks siurprizas ir „Challenger 2“ tankai Ukrainą pasieks jau su vokiškais pabūklais - bandomųjų mašinų su tokia ginkluote jau buvo pagaminta.

 

Kita vertus, kai Ukrainą pasieks kiti Vakarų tankai, tai bus papildomos logistikos kategorijos. Standartizacija yra gerai, bet kol kas ukrainiečiai susitvarko su labai įvairia ginkluote, kuriai reikia labai įvairios amunicijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(86)
(0)
(86)

Komentarai ()