Baisiausias Rusijos ginklas „Sarmat“ virto didžiule V. Putino gėda: skelbiama, kas nutiko  ()

Metų pabaigoje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dar kartą paskelbė, kad tarpžemyninės balistinės raketos „Sarmat“ artimiausiu metu pradės vykdyti kovines pareigas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip pažymėjo Ukrainos žvalgyba, šalis agresorė kasmet mini šią grėsmę, tačiau reikalas apsiriboja tik žodžiais.

„V. Putinas tai skelbia jau dvejus metus: panaudojus „Sarmat", viskas pavirs į radioaktyvius pelenus. Tiesiog analizuokite pastarųjų dvejų metų teiginius. Kiekvienais metais jie baigiasi tuo, kad „Sarmat" yra beveik paruošta, vyksta paskutiniai pasiruošimai pradedant eiti kovines pareigas", – sakė Kyrylo Budanovas.

Pažadai apsiginkluoti „Sarmat" Rusijoje pradėjo skambėti dar 2014 m., tačiau iš to nieko neišėjo. Portalas „Žodis ir darbas" paruošė apie tai infografiką.

„Sarmat" kompleksas yra tarpžemyninė balistinė raketa, kuri, anot Rusijos gynybos ministerijos, gali nešti aštuonių megatonų galios branduolinį užtaisą 18 000 km atstumu, taip pat pataikyti į taikinius bet kurioje pasaulio vietoje ir išvengti bet kokių priešraketinių sistemų.

2014 metų pabaigoje Rusijos Federacijos strateginių raketų pajėgų vadas Segejus Karakajevas paskelbė, kad iki 2020 metų tarnybą pradės naujoji sunkioji tarpžemyninė balistinė raketa „Sarmat". Raketų komplekso kūrimas, anot jo, „vykdomas griežtai laikantis patvirtinto darbo grafiko".

 

Nepraėjus nė pusmečiui, Rusijos gynybos viceministras pažadėjo serijinius raketų pristatymus pradėti jau 2018–2019 m.

Rusijos Federacijoje nieko panašaus neįvyko, o 2018 metų birželį V. Putinas jau davė naują pažadą dėl raketos – 2020 metais ją perduoti kariams.

Metų pabaigoje S. Karakajevas vėl pareiškė, kad naujojo raketų komplekso perginklavimas prasidės 2021 m. Tačiau 2021 metų birželį ministro Pirmininko pavaduotojas Jurijus Borisovas pažadėjo atlikti tik „Sarmat" skrydžio bandymus.

Tiesą sakant, pirmasis bandomasis paleidimas įvyko tik praėjusių metų balandį. V. Putinas, tuo metu jau įsiveržęs į Ukrainą, papasakojo dar vieną pasakėčią apie savo kaliausę: šis tikrai unikalus ginklas sustiprins mūsų ginkluotųjų pajėgų kovinį potencialą, patikimai užtikrins Rusijos saugumą nuo išorinių grėsmių ir privers susimąstyti tuos, kurie įnirtingos agresyvios retorikos įkarštyje bando kelti grėsmę mūsų šaliai.

 

O tuo metu „Roskosmos" vadovavęs Dmitrijus Rogozinas pažadėjo rudenį pradėti serijinį komplekso tiekimą kariuomenei. Vėliau jis dar du kartus pareiškė apie „Sarmat": žadėjo pradėti eksploatuoti iki gruodžio ir palikti budėti apie 50 raketų.

Lapkričio mėnesį tapo žinoma, kad RS-28 pradėta serijinė „Sarmat" raketų sistemų gamyba. Tačiau tikslios datos, kada jos bus pradėtos eksploatuoti, Rusijos diktatorius nenurodė – žadėjo, kad tai įvyks artimiausiu metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(40)
(3)
(37)

Komentarai ()