Gali būti dar vienas didžiulis Putino pralaimėjimas: Ždanovas skelbia, kad Lukašenka rado naują šeimininką  ()

Aleksandras Lukašenka vasario 28 – kovo 2 dienomis planuoja lankytis Pekine ir susitikti su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu. Tai - labai reikšmingas apsilankymas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai savo „YouTube“ kanale papasakojo karo ekspertas, Ukrainos atsargos pulkininkas Olegas Ždanovas. Anot jo, Vladimiras Putinas negali prisikviesti Xi Jinpingo net pokalbiui telefonu.

Ždanovas pažymėjo, kad Kinijos diplomatijos vadovui Wang Yi lankantis Maskvoje buvo daug kalbama apie tai, kad Kinija yra pasirengusi atnaujinti derybas dėl galimo Xi Jinpingo vizito Rusijoje balandžio pabaigoje. „Ir staiga Lukašenka su lagaminu rankose atsistoja prie lėktuvo ir išskrenda į Kiniją“, – pažymėjo karo ekspertas.

Ždanovas pažymėjo, kad oficialus nepripažinto Baltarusijos vadovo vizito Kinijoje tikslas yra „aptarti tolesnį bendradarbiavimą, pagilinti dvišalius santykius prekybos, ekonomikos, investicijų, humanitarinėje ir politinėje srityse“. „Be to, Baltarusija pretenduoja į vietą ŠBO (Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijoje), o Baltarusijos užsienio reikalų ministras sakė, kad narystė organizacijoje yra 2023 m. prioritetas“, – sakė Ždanovas.

Pasak jo, tai rodo, kad Lukašenka rado naują šeimininką. Ir tai yra spjūvis Vladimiro Putino kryptimi. Baltarusijos diktatorius demonstruoja, kad turi galimybę pakeisti savo šeimininką ir išeiti iš Rusijos įtakos sferos. Ždanovas pažymėjo, kad Kinija mielai priims Baltarusiją į savo įtakos sferą. Baltarusija yra maža šalis ir nereikalauja didelių investicijų, yra netoli geografinio Europos centro. Kinijai tai būtų svajonė sukurti trampliną į Europos rinką. „Vienintelis minusas – Baltarusija neturi prieigos prie jūros“, – sakė Ždanovas.

 

Ekspertas priminė, kad net Janukovyčiaus laikais Kinija siūlė Ukrainai tapti jos tramplinu plėtrai į Europos rinkas. Tuomet Pekinas žadėjo investuoti į Ukrainą 7 ar 8 milijardus dolerių ir Kryme pastatyti giliausią uostą Juodojoje jūroje, kad į jį galėtų įplaukti bet kokios talpos laivai. „Kadangi Baltarusija neturi savo jūros, bendradarbiavimo su Kinija atveju teks derėtis su Baltijos šalimis arba su Ukraina. Lenkija tokių kontaktų tikriausiai nemegs", – sakė jis. Tiesa, reikia pridurti, kad Klaipėda Baltarusijai būtų patogiausias uostas, o Kinijos ir Lietuvos santykiai yra prasti dėl Lietuvos plėtojamų santykių su Taivanu.

Tačiau, Olego Ždanovo nuomone, tam, kad džiaugtųsi investicijomis, Baltarusija turi atsiriboti nuo Rusijos ir susidraugauti su Pekinu. O Putinui tai tikras iššūkis, nes tokio įžūlumo iš Lukašenkos tikriausiai niekas nesitikėjo.

 

Baltarusija ieško draugų, nes pateko į labai nepatogią situaciją. Viena vertus, Lukašenka yra visiškai priklausomas nuo Rusijos - jau seniai būtų buvęs nuverstas savo žmonių, jei ne Putinas. Taigi, Lukašenka leido Putinui naudoti Baltarusiją kaip placdarmą puolant Ukrainą. Tai leido Lukašenkai išvengti pakeitimo, bet Baltarusija sankcijose minima šalia Rusijos ir ekonomika silpnėja. Santykiai su Kinija atneštų palengvėjimą, bet gali priversti Putiną nusigręžti. Ypač dėl to, kad Baltarusija tą naudą pajustų tik jei gerintų santykius su Vakarais, kad galėtų naudotis Klaipėdos uosto paslaugomis, dalyvauti prekybos santykiuose tarp Kinijos ir ES.

(35)
(5)
(30)

Komentarai ()