Naujas frontas: kiek pajėgų Rusija turi Padniestrėje ir kiek jos pajėgios kariauti? (Video)  ()

Kremliui bandant atidaryti „antrą frontą“ prieš Ukrainą, „Defense Express“ nusprendė pateikti Rusijos karinio potencialo regione apžvalgą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsižvelgiant į naujausius viešus pareiškimus, Rusijos Federacija aiškiai ieško dingsties įteisinti savo invaziją į Padniestrę ar net Moldovą apskritai. Pavyzdžiui, Rusijos užsienio reikalų ministerija ir gynybos ministerija apkaltino Ukrainą tariamai ruošiant invaziją į nepripažintą Padniestrės Moldavijos Respubliką.

Savo ruožtu Moldovos ministras pirmininkas Dorinas Receanas atsakė, kad jam buvo žinomi „keli destabilizavimo scenarijai“, vienas iš jų susijęs su Rusijos ginkluotųjų pajėgų desanto operacija Kišiniove, bandant užgrobti vietinį oro uostą ir įrengti oro tiltą.

Grėsmės lygį matome ir iš Rumunijos prezidento Klauso Iohanniso pareiškimo, kad jo šalis yra pasirengusi palaikyti Moldovą, kad ir koks įvykių scenarijus bevyks, o šios paramos pobūdis priklausys nuo konkrečios situacijos. Todėl prasminga dar kartą kelti klausimą, kokias pajėgas Rusijos Federacija turi Padniestrėje, kiek ten yra rusų karių ir ką jie apskritai pajėgūs kariauti.

„The Military Balance 2022“ duomenimis, Padniestrėje yra dislokuota 1500 Rusijos reguliariosios armijos karių, keli transportiniai Mi-8 ir septyni atakos sraigtasparniai Mi-24. Be to, atvirieji šaltiniai nurodo, kad yra iki 100 šarvuočių, o tai sudaro dvi bataliono taktines grupes (apytiksliai batalionus). Be to, Padniestrės pajėgos taip pat turi apie 8000 karių, iki 40 tankų T-64 ir T-72, apie 40 įvairių šarvuotų kovos mašinų ir 40 savaeigių pabūklų.

 

Ant popieriaus tai atrodo gana įtikinamai, nors tiek pajėgų gali nepakakti, kad būtų pasiektas lemiamas pranašumas prieš Moldovos ginkluotąsias pajėgas, nors pastarosios kartais įvardijamos kaip „silpniausia Rytų Europos armija“.

Grįžtant prie „The Military Balance 2022“, Moldovos ginkluotosiose pajėgose yra 5150 aktyvių karių ir iki 58 000 rezervistų. Sausumos pajėgas sudaro 4 lengvosios pėstininkų brigados ir 1 specialiųjų operacijų brigada, turinti beveik 200 lengvųjų šarvuočių, 250 velkamųjų ir savaeigių kombinuotų artilerijos sistemų, 28 oro gynybos pabūklus ZU-23-2 ir 11 pabūklų S-60 AA.

Kalbant apie Rusijos agresijos iš Padniestrės galimybę, visada kalbama apie vieną veiksnį – didelį amunicijos sandėlį prie Kobasnos.

Tačiau norint visapusiškai įtraukti Rusijos pajėgas į Padniestrę, joms reikia daug daugiau išteklių: atsarginių dalių ir degalų transporto priemonėms išlaikyti, raciono personalui ir kt.

 

Ir galiausiai negalime atmesti mobilizacijos Padniestrėje galimybės. Tai tik padidins vietos kariuomenės poreikius.

Tikėtina, kad realybėje tokio resursinio pagrindo nėra, o Kremlius suvokia, kokios bergždžios yra svajonės apie rusų „lengvą pasivaikščiojimą į Kišiniovą“ su turimomis pajėgomis Padniestrėje.

Štai kodėl Maskva bando atlikti tokį algoritmą: pirmiausia destabilizuoti Moldovą, kad ji pavirstų vienu iš Kremliaus palydovų, o paskui panaudoti jos teritoriją kaip potencialią platformą „antrajam frontui“ prieš Ukrainą atidaryti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(8)
(12)

Komentarai ()