„Storm Shadow“ tik pradžia: Ukrainai atidarė dar neregėtas duris - kokios kitos raketos gali būti perduotos?  ()

Vakaruose yra dar mažiausiai 4 ilgojo nuotolio sparnuotosios raketos su tokiomis pat tiksliomis taikymosi sistemomis kaip ir „Storm Shadow“. Visų jų veikimo nuotolis yra didesnis nei 250 km.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinė Karalystė pirmoji Ukrainai perdavė sparnuotųjų raketų „Storm Shadow“, kurios kompensuoja ATACMS trūkumą, praneša „Defense Express“.

Ukraina gaus „Storm Shadow“, kurios gali nulėkti toliau nei 250 km. Tačiau yra ir kitų panašių vakarietiškų sparnuotųjų raketų, kuriomis Ukraina galėtų pasinaudoti:

  • AGM-158 JASSM;
  • SLAM-ER;
  • „Taurus KEPD 350“;
  • „Joint Strike Missile“

Ankstyvoji AGM-158 JASSM versija yra panaši į „Storm Shadow“. Ji skrenda nedideliame aukštyje, kad oro gynybos sistemoms būtų sunkiau ją eliminuoti. AGM-158 JASSM kovinės galvutės svoris yra 450 kg. Tokios raketos gali būti leidžiamos net iš krovininių lėktuvų naudojant specialius „Rapid Dragon“ padėklus.

SLAM-ER yra modernizuota AGM-84 „Harpoon“ versija, kurią įprastai neša F-15, F-16 ar F/A-18 naikintuvai. SLAM-ER kovinė galvutė yra šiek tiek lengvesnė (360 kg), o maksimalus nuotolis yra 270 km.

Vokiečių ir švedų „Taurus KEPD 350“ yra tikras „Storm Shadow“ analogas. Ši raketa turi panašią kovinę galvutę, sveriančią 481 kg, bet jos skrydžio nuotolis gali siekti daugiau nei 500 km. Šias raketas neša naikintuvai „Panavia Tornado“, „Eurofighter Typhoon“, taip pat „SAAB Gripen“.

 

„Joint Strike Missile“ yra iš oro paleidžiama raketa, gimininga priešlaivinei „Naval Strike Missile“. Ji gali būti paleista iš amerikiečių F-15, F-16, F/A-18 ir F-35 naikintuvų. Tačiau skirtingai nuo kitų raketų, jos kovinė galvutė yra vos 120 kg. svorio. Kita vertus, „Joint Strike Missile“ valdymo sistema yra tokia pati kaip SLAM-ER.

Ar Ukraina gali gauti šių raketų? Galbūt, bet reikėtų pasirūpinti ir paleidimo platformomis - šiuo metu niekas Ukrainai F-16 naikintuvų nebežada.

(32)
(0)
(32)

Komentarai ()