JAV pajėgos Afganistane kariauja tiek laiko, kiek čia išbuvo sovietai  (34)

Afganistane penktadienį užfiksuotas istorinis momentas: JAV vadovaujamos koalicinės pajėgos šalyje kariauja lygiai tiek pat laiko, kiek čia išbuvo devintojo dešimtmečio pabaigoje pasitraukę sovietų daliniai. Jie paliko Afganistaną 1989-aisiais, praėjus devyneriems metams ir 50 dienų nuo savo misijos pradžios, praneša agentūra „dapd“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vašingtonas ir jo sąjungininkai įžengė į Afganistaną 2001 metų spalio 7-ąją ir nuvertė Talibano režimą. Tačiau tai, kas pradžioje atrodė lyg greita karinė pergalė, tapo ilgi trunkančiu karu su kasdieniniais išpuoliais, atakomis ir atsakomaisiais smūgiais.

Sovietų Sąjungos pajėgos įžygiavo į Afganistaną 1979-ųjų gruodžio 27 dieną, kad sukurtų šalyje socializmą. Jų tikslas buvo paremti komunistinį režimą, kuriam buvo priešinamasi. Plačiau apie šią invaziją galite paskaityti šiame straipsnyje.

1989 metų vasario 15-ąją nugalėti sovietų daliniai pasitraukė. Maskvos paskirta Mohamedo Nadžibulos (Mohammad Nadschibullah) vyriausybė 1992-aisiais žlugo, valdžią perėmė JAV remiami sukilėliai. Po kruvino pilietinio karo, nusinešusio tūkstančių žmonių gyvybes, Afganistane prasidėjo radikalaus islamo Talibano valdymas. Jis buvo nuverstas per JAV invaziją.

Neįmanoma lyginti abiejų misijų aukų skaičiaus. Per sovietų invazijos laikotarpį nuo 1979 metų gruodžio iki 1989-ųjų vasario Afganistane, ekspertų teigimu, žuvo daugiau kaip milijonas civilių. Per NATO misiją iki šiol žuvo 20 tūkst. žmonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (34)