Vaikai internete: ne drausti, o mokyti  (2)

Naujosioms technologijoms iš paskos seka ne tik pažanga, bet ir pavojai. Ypač jautrūs jiems yra vaikai, kurie naudotis kompiuteriu ir naršyti internete išmoksta kartais dar prieš pradėdami kalbėti. Ekspertai atkreipia dėmesį, jog draudimai čia nepadės, ir ragina mažamečių tėvus savo atžalas mokyti bei kontroliuoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiausia pavojų vaikams kelia per didelis asmens duomenų pateikimas internete. Paviešinę pernelyg daug asmeninės informacijos, nepilnamečiai rizikuoja patirti elektronines patyčias, persekiojimą, sulaukti grasinimų, el. sukčiavimo atvejų, gali būti pavogta jų tapatybė ir t. t. Jautriausia sritis – socialiniai tinklai Lietuvos vartotojų instituto prezidentė Zita Čeponytė pastebi, jog tokių nusikaltimų yra buvę ir Lietuvoje. „Pavyzdžiui, pašaliniai asmenys gali reklamoje panaudoti internete mūsų įkeltas aukštos raiškos nuotraukas. Tokių atvejų yra buvę ir Lietuvoje, kai reklamoje panaudotas asmens atvaizdas be jo sutikimo. Tarkime, gali būti sukurtas montažas su vieno žmogaus galva ir kito žmogaus kūnu. Dažniausia tokie atvejai, komponuojant veidą ir kūną, pasitaiko pornografinėje reklamoje“, – „15min“ sakė Z. Čeponytė. Ji pabrėžė, kad jautriausia sritis yra socialiniai tinklai. Tai sąlyginai nauja sfera, didelė dalis tėvų nėra į ją įsigilinę, todėl vaikams mažai kuo gali pagelbėti. Instituto atliktas tyrimas parodė, kad tėvai ir mokytojai rečiau naudojasi socialiniais tinklais negu vaikai. „Dėl to atsiranda kontakto stoka. Tėvai negali vaikams perduoti savo patirties, o vaikai tuose socialiniuose tinkluose tartum paliekami vieni. Mokytojai jais irgi mažai naudojasi“, – teigė Z. Čeponytė. Tyrimo metu apklausus per 1,8 tūkst. nepilnamečių, paaiškėjo, jog net 77 proc. jų naudojasi socialiniu tinklu „Facebook“, 65 proc. – One.lt. Apklausoje dalyvavę mokiniai pripažino internete skelbiantys asmeninę informaciją: 92 proc. jų viešai nurodo savo vardą ir pavardę, kiek mažiau – dar ir el. pašto adresą. Daugiau nei pusę apklaustųjų atskleidžia telefono numerį ir mokyklos pavadinimą. Draudimai nepadės Vakar vykusioje konferencijoje „Vaikų privatumo apsauga internete“ kalbėję specialistai pabrėžė, jog draudimai gali sukelti atvirkštinę reakciją ir dar labiau masins vaikus žengti į virtualų tinklą, todėl patarė tėvams savo atžalas mokyti ir kontroliuoti.

„Manau, tėvai turi naršyti internete kartu su vaikais, mokyti juos, aiškinti, kas yra gerai, o kas kelia pavojų. Jei neparodysime pavojų, negalėsime jų apsaugoti“, &ndashsakė Italijos vartotojų asociacijos „Codacons“ viceprezidentas Gianluca Di Ascenzo.

Kaip pavyzdį jis pateikė socialinį tinklą „Facebook“: nors čia neleidžiama užsiregistruoti jaunesniems nei 13 metų vaikams, jiems tai nėra kliūtis. Pats „Facebook“ pripažįsta kasdien dėl melagingai nurodyto amžiaus iš socialinio tinklo pašalinantis per 20 tūkst. vartotojų anketų.

„Amžiaus ribojimai yra tik dalinai efektyvūs. Mano manymu, geriau apskritai juos panaikinti &ndashvis tiek vaikai meluoja. Geriau bent jau žinoti tikrąjį jų amžių“, &ndashsakė G. Di Ascenzo.

Kitas jo patarimas &ndashnaudoti specializuotas programas, leidžiančias stebėti ir kontroliuoti vaikų veiklą internete. Pvz., „Net Nanny“, „KidsWatch“, „Webwatcher“, „WebSafetyPC“ ir kt.

Patarimai naršytojams:
•Neatskleiskite asmeninės informacijos (adreso, telefono numerio, mokyklos, atostogų planų ir kt.) nepažįstamiesiems
•Registruodamiesi socialiniuose tinkluose pasirinkite tinkamus apribojimus, kad asmeninė informacija nebūtų prieinama pašaliniams
•Netikėkite asmenimis, kuriuos pažįstate tik virtualiai
•Papasakokite suaugusiesiems, kuriais pasitikite, apie įtartinus „interneto draugus“
•Jei nusprendėte susitikti su internetiniu draugu, venkite atokių, nežinomų vietų, tamsaus paros meto. Į susitikimą neikite vieni arba bent pasakykite apie jį suaugusiems, kuriais pasitikite
•Niekam, net draugams ar tariamiems svetainių administratoriams, neatskleiskite prisijungimo vardų ir slaptažodžių
•Prieš skelbdami mintis viešai, vadovaukitės principu: „Jei gali nerašyti, nerašyk“. Internete paliktas elektroninis pėdsakas gali sekti jus visą gyvenimą.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)