Socialinį profilį turi 65 proc. Lietuvos vaikų  (2)

Apklausos duomenys rodo, kad 65 proc. 9–12 metų Lietuvos gyventojų yra susikūrę socialinio tinklalapio naudotojo profilį, ketvirtadalis jų yra matomi visiems.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Komisijos (EK) užsakymu visoje Europoje atliktos apklausos duomenimis, 77 proc. 13–16 metų paauglių ir 38 proc. (Lietuvoje – net 65 proc.) 9–12 metų vaikų Europos Sąjungoje yra susikūrę socialinio tinklalapio naudotojo profilį.

Remiantis „EUKidsOnline“ tinkle pirmadienį paskelbtais 25 000 jaunų žmonių 25 Europos šalyse apklausos rezultatais, 38 proc. 9–12 metų vaikų (šis skaičius svyruoja nuo 70 proc. Nyderlanduose iki 25 proc. Prancūzijoje) teigia turį profilį socialinių tinklų svetainėse. Socialiniai tinklai dar populiaresni tarp paauglių – profilį turintys teigia 77 proc. 13–16 metų asmenų.

15 proc. (Vengrijoje net 47 proc.) 9–12 metų vaikų teigia profilyje užmezgę per 100 kontaktų. Tarp 13–16 metų paauglių per 100 kontaktų užmezgę daugiausia būna belgai, danai, graikai, vengrai, italai, olandai, norvegai, lenkai, švedai ir britai.
Ketvirtadalis socialinių tinklų svetainėse užsiregistravusių vaikų teigia, kad jų profilius gali matyti visi. Penktadalis vaikų, kurių profiliai visiems matomi, teigia, kad ten yra nurodytas jų adresas ir (arba) telefono numeris. 15-oje iš 25 šalių yra didesnė tikimybė, kad visiems matomus profilius turės daugiau 9–12 metų vaikų, palyginti su 13–16 metų asmenų grupe.

Net ketvirtadalis vaikų, kurie naudojasi socialinių tinklų svetainėmis, pavyzdžiui, „Facebook“, „Hyves“, „Tuenti“, „Nasza-Klasa SchuelerVZ“, „Hi5“, „Iwiw“ ar „Myvip“, teigia, kad jų profilis yra „viešas“, t. y. jį gali matyti visi, ir daugelis iš jų ten skelbia savo adresą ir (arba) telefono numerį.

Tik 56 proc. vienuolikmečių ir dvylikmečių teigia žinantys, kaip socialinio tinklalapio naudotojo profilyje pasikeisti privatumo nustatymus. Vyresni paaugliai turi daugiau įgūdžių – kaip pasikeisti privatumo nustatymus teigia žinantys 78 proc. penkiolikmečių ir šešiolikmečių.

Už skaitmeninę darbotvarkę atsakinga Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Neelie Kroes teigė, kad daugelis vartotojų nesiima visų būtinų apsaugos internete priemonių.

„Šiems vaikams kyla pavojus, jie nėra apsaugoti nuo piktavalių viliotojų. Todėl visos socialinių tinklų bendrovės turėtų kuo greičiau nustatyti, kad nepilnamečių profiliai būtų prieinami tik asmenims iš patvirtinto sąrašo ir nebūtų pasiekiami paieškos programomis. O tos bendrovės, kurios dar nepasirašė ES saugesnės tinklaveikos principų, turėtų tai padaryti nedelsdamos, kad būtų užtikrintas mūsų vaikų saugumas“, – teigia N. Kroes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)