„Microsoft“ nori įdiegti drakoniškas „Windows“ apsaugos priemones  (24)

Korporacija „Microsoft“ reikalauja, kad kompiuteriai, atitinkantys programos „Windows 8“ reikalavimus ir turintys šią operacinę sistemą, rinkai būtų tiekiami su jau įjungta UEFI saugumo sistema. Tai reiškia, kad sistema, turinti tokio tipo saugumo sertifikatus, neleis įkrauti „nesertifikuotos ir neautorizuotos“ operacinės sistemos, įskaitant „Linux“, „FreeBSD“ ir kitas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindinių kompiuterių plokščių BIOS įviesties sistemą pakeisianti UEFI – tai programinė įranga, skirta operacinės sistemos įkrovimo laiko sutrumpinimui bei saugumo lygį padidinimui. Naujose UEFI specifikacijose numatoma, kad ši sistema gali turėti keletą skaitmeninių sertifikatų bei atskirą saugumo protokolą. Jei jis yra naudojamas, tie vykdomieji operacinės sistemos failai ir tvarkyklės, kurie neatitinka minėtų skaitmeninių sertifikatų, tiesiog nebus įkraunami į operatyviąją atmintį. Atitinkamai failai, kurie yra įtraukti į „juodąjį sąrašą“, taip pat nebus įkraunami.

Kembridžo Universiteto profesoriaus Ross Anderson teigimu, pateiktos specifikacijos faktiškai neleis naudoti alternatyvių operacinių sistemų, išskyrus „Microsoft Windows“ šeimos gaminius. „Paskutinį kartą tokie „išpuoliai“ buvo inicijuojami 2003 m. Reikšmingesnių rinkos požiūriu nepageidaujamų naujovių pavyko išvengti, kadangi „Microsoft“ teko susidurti su dideliu vartotojų ir kai kurių gamintojų pasipriešinimu. Šį kartą dėl tokių galimų pakeitimų pasekmės būtų dar rimtesnės, kadangi „neautorizuota“ operacinė sistema apskritai negalėtų veikti tokią saugumo sistemą palaikančiame kompiuteryje. „„Microsoft“ monopolijos išplitimas į aparatinės įrangos sritį turėtų katastrofiškų padarinių“, – teigia profesorius R. Anderson.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (24)

Susijusios žymos: