„Apple“ kaltinama įsivėlusi į el.knygų aferą  (0)

Europos konkurencijos priežiūros institucija antradienį pranešė apie tyrimą, atliekamą dėl „Apple“ veiksmų, galimai pažeidžiančių Europos Sąjungos konkurencijos teisės nuostatas. Pažeidimas susijęs su elektroninių knygų verslu, rašo „The New York Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šį kartą „Apple“ ir penkios stambios leidyklos galimai įsivėlė į konkurenciją ribojančius veiksmus sparčiai augančioje el. knygų rinkoje. Anot Europos Komisijos, „Apple“ galėjo padėti tokiems prekių ženklams kaip „Penguin“ ir „HarperCollins“ įsitraukti į antikonkurencinę veiklą, kuri įtakoja el. knygų pardavimus ir jų kainas.

Europos komisijos teigimu šiuo metu yra tiriama kokios sąlygos buvo sutartos tarp leidėjų ir tokių mažmeninių platintojų kaip „Apple“ ir ar šie susitarimai nepažeidžia Europos Sąjungos konkurencijos teisės. Į tyrimo akiratį pateko ir tokie leidėjai kaip „Hachette Livre“, „Simon & Schuster“ bei „Macmillian“. „Apple“ atsisako komentuoti šiuos įvykius. „Penguin“ ir „HarperCollins“ atstovai teigia nepažeidę konkurencijos teisės normų ir yra pasirengę bendradarbiauti su Europos Komisija, kuri atlieka tyrimą.

Susirūpinimas dėl konkurenciją ribojančių veiksmų kilo ne tik Europoje, bet ir JAV, kurioje rugpjūčio mėnesį advokatų kontora „Hagens Berman“ pateikė ieškinį dėl galimo konkurencijos normų pažeidimo. Ieškinyje teigiama, kad „Apple“ drauge su leidėjais siekdami gauti didesnes pajamas ir priversti konkuruojančią „Amazon“ nutraukti vartotojams priimtiną nuolaidų taikymą,  susitarė padidinti populiariausių el. knygų kainas.

„Hagens Berman“ teigimu knygų leidėjai yra įsitikinę, kad „Amazon“ išpopuliarintas „Kindle“ el. knygų skaitytuvas ir aktyvi nuolaidų sistema, taikoma el. knygoms, vers vartotojus rinktis skaitmenines knygas ir tuo pačiu didins spaudimą leidėjams mažinti tradicinių knygų kainas.

Dar visai neseniai knygų kainos nustatymą kontroliavo didieji mažmeninės rinkos prekybininkai, tarp jų ir stambieji knygynų tinklai. Padėtis ėmė keistis, kuomet leidėjai drauge su „Apple“, kurios populiarusis planšetinis kompiuteris „iPad“ gali atlikti el. knygos skaityklės funkciją, perėmė  kainų nustatymo kontrolę į savo rankas.

Anot Europos Komisijos pareigūnų tokie „Apple“ ir leidėjų susitarimai galimai dirbtinai padidino knygų kainas, kurios būtų žemesnės, jeigu nebūtų buvęs užkirstas kelias laisvai konkurencijai el. knygų rinkoje.

Europos Komisija turi teisę konkurencijos normas pažeidusioms įmonėms skirti baudą, kurios dydis gali siekti iki 10 proc. metinės apyvartos ir reikalauti pakeisti verslo praktiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)