Kaip Lietuvos energetikos planus paveiks Lenkijos pasitraukimas iš atominės elektrinės projekto?  (21)

Praėjusį penktadienį Lenkijos kompanija PGE paskelbė, kad stabdo dalyvavimą Visagino atominės elektrinės (VAE) projekte, atsižvelgusi į „sąlygas, kurios dabartiniame etape mums atrodo nepriimtinos, taip pat atsižvelgdama į kitus svarbius mūsų projektus“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kokios yra tikrosios pasitraukimo priežastys, galima tik spėlioti. Žinoma, sprendimo priėmimui įtakos turėjo ir Lenkijos planai Baltijos pajūryje statyti savo pirmąją atominę elektrinę, tad toks žingsnis bent jau politiniame lygmenyje nebuvo netikėtas.

„Lenkija ir anksčiau įvykusiuose pasirengiamuosiuose susitikimuose svarstė, kad šis projektas yra per smulkus Lenkijai. Jie skaičiavo, kiek energijos galės gauti, tam tikru metu netgi buvo kilusi idėja statyti du reaktorius Visagine, kad būtų užtikrintas pakankamais energijos kiekis Lenkijai. Ir, matyt, galiausiai jie nusprendė nedalyvauti statybose. Aš manau, kad šiame projekte užtenka trijų Baltijos valstybių ir mes galime jį tęsti kaip trys šalys“, – Lietuvos radijui sakė Latvijos premjeras V. Dombrovolskis.

Panašios pozicijos laikosi ir „Hitachi“ kompanija. Išskirtiniame delfi.lt žurnalistei Monikai Garbačiauskaitei-Budrienei duotame interviu „Hitachi“ vadovai tvirtino, jog tai, kad Lenkija sustabdė dalyvavimą Visagino atominės elektrinės projekte, tolesnei projekto eigai jokio poveikio neturės: strateginis investuotojas Japonijos bendrovė „Hitachi“ nusiteikusi ir toliau dalyvauti projekte visu pajėgumu.

„Nuo pat pradžių Lenkijos įsipareigojimas VAE projektui nebuvo labai stiprus ir pastarasis Lenkijos pareiškimas nėra mums staigmena“, – žurnalistei sakė Yasuo Tanabe, „Hitachi“ korporacijos viceprezidentas.

Tuo pačiu „Hitachi“ vadovai pripažino, kad Lenkijos ketinimai savomis jėgomis statyti atominę elektrinę jiems taip pat atrodo viliojantys ir tikino galį vykdyti du didelius projektus vienu metu. Tačiau šiuo metu „Hitachi“ žvilgsnis išimtinai nukreiptas į Lietuvą. „VAE užtikrintų elektros tiekimą Baltijos ir integruotoms Šiaurės šalims, kurių poreikis elektros energijai augs. Paklausa yra, rinka yra, Lietuva jau turi patirties su atominėmis jėgainėmis ir todėl yra labai patraukli vieta investuoti“, – pridūrė Yasuo Tanabe, „Hitachi“ korporacijos viceprezidentas.

Vis dėlto Lenkijos bendrovės PGE sprendimas stabdyti dalyvavimą Visagino atominės elektrinės (VAE) projekte gali turėti ir neigiamų pasekmių toliau plėtojant dabartinę Lietuvos energetikos strategiją.

Estijos elektros energijos perdavimo tinklų operatorės „Elering“ valdybos pirmininkas Taavis Veskimagis pastebi, kad PGE pranešė ne pasitraukianti, o tik stabdanti savo dalyvavimą VAE projekte, o kartu atsisakanti derybų dėl elektros energijos pirkimo iš Kaliningrado srities. Jo nuomone, tai gali reikšti „galbūt mažesnį suinteresuotumą nutiesti Lenkijos ir Lietuvos elektros jungtį, o tai sukeltų gaišatį įgyvendinant Baltijos valstybių ir Vidurio Europos elektros sistemų sinchronizavimą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (21)