Pasaulis ant naujo karo slenksčio: prie Irano kranto išplaukė JAV smogiamoji grupė (Video)  (115)

Nuolatinė įtampa tarp Irano ir Vakarų pastarosiomis dienomis labai padidėjo, kai ES valstybių užsienio reikalų ministrai nusprendė sugriežtinti sankcijas Teheranui, kuris realizuoja prieštaringai vertinamą branduolinę programą. Iranas ketvirtadienį įspėjo, jog užblokuos naftos tranzitą per Ormūzo sąsiaurį, jeigu šios sankcijos bus realizuotos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ormūzo sąsiauris yra siauras, strategiškai svarbus vandens kelias tarp Omano įlankos pietryčiuose ir Persijos įlankos pietvakariuose. Iš šiaurės prie įlankos prieina Iranas, iš pietų – JAE bei Omano eksklavas Musandamas.

Sąsiaurio plotis siauriausioje vietoje – ~34 km. Sąsiauryje yra keletas salų, iš kurių didžiausia – Kešmas. Laivams praplaukti skirti du mylios pločio kanalai, atskirti 2 mylių buferine zona.

Ormūzo sąsiauris, per kurį jūrų statistikos bendrovės „Lloyd’s" padalinio duomenimis, vykdoma maždaug 40 % pasaulinio naftos ir naftos produktų eksporto, jungia Persijos įlanką su Indijos vandenynu. Kai vienas Irano parlamentarų praėjusią savaitę pirmasis švelniai tik užsiminė apie galimą sąsiaurio užtvėrimą, naftos kainos pašoko ir sumažėjo tik trečiadienį.

Per sąsiaurį vyksta didelė dalis eksporto iš didžiausių pasaulyje naftos išgavėjų, tokiu kaip: Saudo Arabija, Kuveitas, Iranas, JAE ir Irakas. Teheranas kontroliuoja šiaurinę sąsiaurio dalį, o JAE – pietinę.

Irano pirmasis viceprezidentas Mohammadas Reza Rahimi pagrasino uždaryti strategiškai svarbų Ormūzo sąsiaurį, jeigu Vakarai įves vienašališkas sankcijas Irano naftos eksportui.

„Uždaryti Ormūzo sąsiaurį Irano ginkluotosioms pajėgoms iš tikrųjų būtų lengva. Kaip sako iraniečiai, tai būtų lengviau nei išgerti stiklinę vandens“, – teigė admirolas Habibollah Sajjari interviu Irano valstybiniam televizijos kanalui „Press“, transliuojančiam laidas anglų kalba.

„Bet dabar nėra reikalo jo uždaryti, kadangi mes kontroliuojame Omano įlanką ir galime stebėti tranzitą“, – pridūrė kariškis. Kad grasinimai skambėtų įtikinamai, Iranas organizavo didžiulius karinius mokymus Ormūzo sąsiauryje.

Atsakydamos į Irano grasinimus, JAV ėmėsi kontraveiksmų. Pranešama, kad ketvirtadienį į vietą jūroje, kur vyksta didžiuliai Irano kariniai mokymai, atvyko JAV smogiamoji grupė su lėktuvnešiu „John C. Stennis“.

Amerikos karinės jūrų pajėgos ketina „ir toliau aktyviai būti regione, kad sutrukdytų (Irano) destabilizuojančias priemones arba imtųsi atsakomųjų priemonių“.

„Bet kuris, kas grasina trukdyti laivams laisvai plaukti pasaulinės reikšmės sąsiauriu, akivaizdžiai atsiduria už tarptautinės bendrijos ribų“, – pareiškė JAV karinių jūrų pajėgų Penktojo laivyno spaudos tarnyba.

„Mūsų atsakymas į grasinimą – grasinimas“, – taip ketvirtadienį agentūrai „Pars“ apie JAV veiksmus atkirto aukštas Islamo revoliucijos sargybinių korpuso vadas Hosseinas Salami. „Mes neabejojame, kad galime parengti savo gyvybiškai svarbių interesų gynimo strategiją. Ir mes veiksime ryžtingiau nei anksčiau“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (115)