Pirmojoje interneto nuotraukoje - CERN mokslininkių-dainininkių kolektyvas (Video)  (0)

Pirmojoje į Pasaulinį tinklą (World Wide Web) prieš 20 metų įkeltoje nuotraukoje užfiksuotos dainininkės iš Europos dalelių fizikos laboratorijos CERN grupės LHC, rašo telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar penkiasdešimties metų sulaukusi britė Colette Marx-Nielsen kartu su trimis draugėmis dainavo humoristinėje parodijų grupėje „Les Horribles Cernettes“, kurios pagrindinė „bazė“ buvo Europos atominių tyrimų organizacija. C. Marx-Nielsen, kilusi iš Glazgo miesto, dabar gyvena Prancūzijos pietuose. Ji yra viena iš keturių dainininkių, pozavusių išskirtinei nuotraukai, tapusiai pirmu interneto istorijoje vaizdu.

Nuotrauka fotografuota 1992 metų liepos 18 dieną, jos autorius – CERN IT vystytojas Silvano de Gennaro. Į internetą nuotrauką patalpino jo tuometinis kolega, interneto tėvu tituluojamas seras Timas Berners-Lee. „Reklaminėje“ nuotraukoje, fotografuotoje per kasmetinį Hadroninės muzikos „roko festivalį“, vykstantį laboratorijoje esančiame muzikos klube, matomos grupės narės, pasiruošusios lipti į sceną ir pasipuošusios praėjusio šimtmečio viduryje madingomis suknelėmis.

C. Marx-Nielsen sakė, kad, nepaisant šios nuotraukos istorijos, kai kurie jos draugai dar nesuvokia jos reikšmingumo. „Kartais ją ištraukiu ir sakau: „štai, aš čia pirmojoje Pasaulinio tinklo nuotraukoje“. Bet žmonėms tai nelabai įdomu. Manau, kažkas pirmojoje nuotraukoje vistiek turėjo būti – ir taip jau gavosi, kad ten buvome mes“, pasakojo C. Marx-Nielsen, kurios pavardė fotografavimo metu buvo C. Reilly.


Dabar CERN daugialypės terpės produkcijos vadovas S. De Gennaro sakė, kad tuo metu jis buvo LHC muzikinės grupės vadybininkas ir rašė joms dainas. Norėdamas turėti nuotrauką grupės kompaktinės plokštelės apipavidalinimui jis keturių damų paprašė „pasilenkti į priekį ir nusišypsoti“ bei išsitraukė savo „Canon EOS 650“. „Kai rašoma istorija, kartais nežinai, kad į ją pateksi“, sakė S. de Gennaro, besiruošiantis išeiti į pensiją ir vykti į Mauricijų.

Seras T. Berners-Lee, su S. de Gennaro susidraugavęs dėl to, kad abu dievina dramas, paprašė jo duoti kokią nors „bandomąją nuotrauką“, su kuria galėtų patikrinti kaip veikia naujausi tinklo atnaujinimai. S. de Gennaro sakė, kad jis eksperimentavo su nuotraukos skenuota .gif formato versija naudodamasis spalvotu „Apple Mac“ kompiuteriu ir „Photoshop“ programine įranga.

Nuotraukos formatas jau buvo maždaug penkerių metų senumo, tačiau jo gebėjimas efektyviai suglaudinti vaizdus buvo labiausiai tinkamas redaguoti spalvotą vaizdą per daug neapkraunant kompiuterio. Jis sakė: „Apie 1992-1993 metus tinklu beveik išskirtinai naudojosi tik fizikai. Todėl kilo natūralus klausimas: „Kodėl į tinklą nori talpinti „Cernettes“ grupę? Juk tinkle yra tik tekstas“. O jis (T. Berners-Lee) atsakė: „Ne, ne, bus visai įdomu“.

Vėliau dideliu grupės gerbėju tapęs interneto tėvas nuotraukos rinkmeną perdavė su tinklo projektu dirbusiam programuotojui Jeanui-François Groffui. Nuotrauka buvo nežymiai paredaguota – buvo uždėtas blyškiai mėlynas fonas, o vėliau nuotrauka be jokių sunkumų buvo įkelta į tinklą ir paviešinta svetainėje apie muzikinius pasirodymus CERN laboratorijoje.

Kai kurie ekspertai nurodė, kad nuotrauka „gimė su keliomis įgimtomis ydomis, kurios niekada ir nebuvo pašalintos“ – pavyzdžiui, ne itin sėkmingu kompiuteriniu paredagavimu ir „seksas parduodamas“ poza. S. de Gennaro sakė, kad jo tuometinis kompiuteris 1998 metais „numirė“, o kartu su juo išnyko ir originali rinkmena.

LHC grupę 1990 metais įsteigė S. De Gennaro tuometinė draugė, o dabar - žmona Michelle. Galima teigti, kad „Cernettes“ yra ne tik pavaizduotos pirmojoje nuotraukoje internete – jos apskritai yra pirmoji internetu apie save skelbianti grupė. Tuometinė CERN grafikos dizainerė Michelle sakė, kad tuo metu jai buvo „nusibodę dieną ir naktį laukti nuolat dirbančio draugo fiziko“, todėl ji pradėjo dainuoti apie savo „vienišas naktis“.

Grupė, kurioje vėliau pradėjo dainuoti ir kitos mokslininkės, CERN pareigūnų draugės ar asistentės, daugiausiai dainavo apie fiziką ir gyvai pasirodydavo per tarptautines fizikos konferencijas, o kartą – netgi „World'92“ parodoje Sevilijoje (Ispanija). Grupės pavadinimo trumpinys LHC sutapo su Hidžiojo hadronų greitintuvo, vėliau pastatyto toje pačioje laboratorijoje, pavadinimo trumpiniu.

Šį savaitgalį „Cernettes“ surengs paskutinį gyvą savo koncertą, tačiau S. de Gennaro dar nežino, ar scenoje bus užsiminta apie pirmąją interneto nuotrauką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)