Šiaurės Korėjoje drebėjusi žemė slepia atliktus branduolinius bandymus  (0)

Šiaurės Korėjoje nustatytas seisminis aktyvumas. Manoma, kad iš tiesų žemė drebėjo šalyje atliekant branduolinius bandymus, skelbia naujienų tarnyba BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antradienio rytą netoli branduolinių bandymų poligono užfiksuotas 4,9 balų stiprumo žemės drebėjimas. Jungtinių Tautų stebėsenos agentūra jį apibūdino kaip „neįprastą seisminį aktyvumą, panašų į sprogimą".

Iš Šiaurės Korėjos kol kas nepasklido joks paaiškinimas, tačiau praėjusį mėnesį šalis paskelbė ketinanti atlikti trečią branduolinį bandymą. 

JT Saugumo taryba įspėjo apie padarinius, jei Pchenjanas ryšis tokiam žingsniui. 

JAV Geologijos tarnyba pranešė, kad žemės drebėjimas įvyko apie kilometro gylyje. Kinijos žemės drebėjimų administracija jį apibūdino kaip „įtariamą sprogimą“. Japonijos meteorologijos agentūra sakė, kad drebėjimas skyrėsi nuo įprasto žemės drebėjimo.

„Vertinant ankstesnius atvejus, mes manome, kad yra galimybė, jog Šiaurės Korėja atliko branduolinį bandymą“, – sakė vyriausybės vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga. 

Pietų Korėja padidino karinės parengties lygį. Japonija dėl pastarųjų įvykių ketina surengti nacionalinio saugumo tarybos posėdį. 

Šiaurės Korėja yra seismiškai neaktyvioje zonoje, čia žemės drebėjimai nebūdingi. Branduolinius bandymus šalis atliko 2006 ir 2009 metais. Kiekvieną kartą po to, kai Jungtinės tautos pasmerkė šalies ilgojo nuotolio raketų bandymus. Pasigirdo vertinimų, kad antradienio rytą buvo susprogdintas nuo šešių iki septynių kilotonų sprogstamasis užtaisas.

Sausį Šiaurės Korėja paskelbė, kad planuoja atlikti „aukšto lygio“ branduolinį bandymą. Tokia buvo šalies reakcija į išplėstas JT sankcijas, skirtas po gruodį vykusio raketos paleidimo. 

JAV, Pietų Korėja ir Japonija perspėjo Pchenjaną nebetęsti bandymų. Susilaikyti paskatino ir artimiausia sąjungininkė ir didžiausia šalies prekybos partnerė Kinija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)