Ką reikia žinoti, pereinant nuo iOS prie Android?  (18)

Praėjusią savaitę pristatyta naujos kartos išmanieji telefonai iPhone 5C ir iPhone 5S pradžiugino ne visus. Jei esate iš tų, kurie esate nusivylę ir dairotės, ką naujo išbandžius, portalas The Next Web supažindina iOS vartotojus su Android operacine sistema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmas žvilgsnis

Jei iki šiol niekada nesinaudojote „Android“, turbūt liksite apstulbę, kad lyginant su „iOS“, „Android“ pasaulyje galima viską keisti ir derinti prie savęs. Pradedant kitos – patogesnės – klaviatūros įsidiegimu ir baigiant NFC (angl. Near Field Communication) lipdukų išklijavimu po namus, kad įėjus vis į kitą kambarį, telefono nustatymai kaskart pasikeistų. „Android“ galima keisti viską, o jei pats esate programuotojas, nesunkiai savo telefono programinę įrangą galite tobulinti ir pats.

„Android“ ROMai

Kiekviena „Android“ operacinės sistemos versija turi po kelis modulius – vadinamuosius ROM (pavadinimas kilęs nuo termino „Read Only Memory“, kas šiuo atveju tampa visos operacinės sistemos, diegiamos į įrenginį, sinonimu), ir Jūsų laisvė, kokį modulį rinktis.

Vadinamas „stock ROM“ yra grynoji operacinės sistemos versija be jokių papildymų, įdiegtų telefonų gamintojų ar platintojų – be iš anksto įdiegtų programėlių, vartotojo sąsajos temų ir t.t. Ši operacinės sistemos versija atnaujinimus gauna dažniausiai.

„OEM ROM“ yra ta operacinės sistemos versija, prie kurios jau yra prikišę nagus telefono gamintojai ar platintojai – su specifinėmis vartotojo sąsajomis (kaip pvz. Samsung Touchwiz“, „HTC Sense UI“ ar „Huawei Emotion UI“ ir pan.), įdiegtomis specifinėmis programėlėmis ir t.t. Tokia operacinė sistema atnaujinimus gauna jau rečiau – visi atnaujinimai turi pereiti per gamintojų ir platintojų filtrą. „OEM ROM“ ir bus tas „Android“ operacinės sistemos modulis, kuris bus jau įdiegtas perkant telefoną ryšio teikėjų salone.

„Custom ROM“ yra operacinės sistemos versijos, kuriamos pačių vartotojų bendruomenės. Šiuo metu populiariausia yra „CyanogenMod“. „Custom ROM“ paprastai pasižymi gerokai išplėstomis programinėmis galimybėmis, bet mažiau stabiliu veikimu.

Ar „Android“ turi ką nors panašaus į „PhotoStream“?

Tokios paslaugos, įdiegtos į pačią operacinę sistemą nėra, bet tą pačią funkciją atlieka „DropBox“ arba „Google+“, ir atlieka tai geriau – pavyzdžiui, nėra 1000 nuotraukų apribojimo. Abi čia aptariamos programėlės gali veikti foniniu režimu ir ką tik padarytas nuotraukas realiu laiku perkelti į „debesį“.

Ar egzistuoja kokia nors „Android“ muzikos parduotuvė?

Taip. „Google Play Music“ yra savotiškas „Spotify“ ir asmeninės fonotekos hibridas, kur galima pirkti ir klausytis srauto (angl. stream) telefonu. Tai panašu į naująją „iTunes Radio“ naujojoje „iOS 7“, tik „Google Play Music“ leidžia klausytis ir jau telefone esančių įrašų.

Kaip man įkelti muziką į „Android“ telefoną?

„Android“ neturi jokios oficialios į „iTunes“ panašios sinchronizavimo sistemos, bet viskas yra daug paprasčiau. Galite telefoną prijungti prie kompiuterio kaip USB laikmeną ir tiesiog nukopijuoti norimus failus, nepriklausomai nuo formato.

Žinoma, egzistuoja ir trečiųjų šalių sukurtų sinchronizavimo sistemų – pavyzdžiui, „double Twist“.

Ar yra koks nors „iCloud“ analogas – atsarginėms kopijoms kurti? Kaip su el. paštu ir kalendoriumi?

Ir taip, ir ne. „Android“ turi atsarginės kopijos kūrimo paslaugą, bet ji nėra labai gera. Prisijungus prie įrenginio, ji iš „Google Play“ parduotuvės atkuria įdiegtas programėles, tai papt kai kuriuos kitus duomenis, bet ne visada viskas veikai užtikrintai.

Bet atsarginių kopijų kūrimui egzistuoja trečių šalių sprendimas „Carbonite“, kuris daro tą patį, kaip ir „iCloud“ (ir, beje, veikia ir „iOS“, tad galbūt Jums jau nėra nežinomas).

Dėl elektroninio pašto ir kalendoriaus – visa tai gaunate susikūrę „Google“ paskyrą, o šių paslaugų programėlės ir jų naudojimas yra itin patogus – ko gero, patogiausias tarp visų konkurentų.

Kokios yra „Android“ versijos?

Android turi daug versijų, bet žinoti turbūt naudinga tik pačias paskutines.

Android 4.0 Ice Cream Sandwitch
Android 4.1 Jelly Bean
Android 4.2 Jelly Bean
Android 4.3 Jelly Bean (kol kas naujausia „Android“ versija)
Android 4.4 KitKat (dar neišleista, bet jau anonsuota)

Visų geriausias „Android“ išmanusis?

Jei neturite nieko prieš plastikinį korpusą, „Samsung Galaxy S4“ yra geriausias išmaniojo telefono aparatas su „Android“ sistema. Puiki kamera, aštuoni procesoriaus branduoliai (Exynos 5 Octa atveju), pakankamai ilgai veikiantis akumuliatorius, 5″ įstrižainės ekranas, palaikantis 1920×1080 taškų raišką. Taip pat galimybė plėsti telefono funkcionalumą papildomais įrenginiais – pavyzdžiui, sportine apyranke „S Band“ ar net… svarstyklėmis.

Kam Samsung produkcija nepatinka, gali rinktis iš daugybės kitų – HTC One, Sony Xperia Z, LG G2 ar kitų kompanijų modelių (norintys dar patrauklesnės kainos, gali pasižvalgyti į kinų gamintojų Oppo, Xiaomi išmaniųjų telefonų pusę). Jei yra noro įsigyti išmanųjį telefoną su individualiai sukurta nugarėle (gali būti netgi medinė), tuomet puikiai tiks Motorola Moto X.

Apibendrinant

„Android“ yra itin daug laisvės suteikianti sistema, bet kaip ir kiekvienos laisvės atveju, reikalauja vartotojui rinktis pačiam. Plačios galimybės iš pradžių gali išgąsdinti – operacinėje sistemoje „Android“ neveikia principas „vienas visiems“, bet ilgainiui tikrai įsitikinsite, kad pačiam tvarkyti savo ūkį yra tikrai patogu ir naudinga.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(0)
(0)

Komentarai (18)

Susijusios žymos: