Programišiai paviešino Rusijos vicepremjero laiškus  (5)

Svarbiausia net ne tai, kad pasivadinusi „Anoniminiu internacionalu“ programišių grupuotė įsilaužė į asmeninį Rusijos ministro pirmininko D. A. Medvedevo pavaduotojo Arkadijaus Dvorkovičiaus paštą ir, be kitų, paviešino ten buvusį laišką apie Rusijos biudžeto laukiantį krachą. Svarbiausia, kad tai – pirmas kartas per visą Putino valdymo laikotarpį, kai programišiai drįso iškrėsti ką nors panašaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aišku, laiškus paviešinęs portalas „Shaltay Boltay“ tuoj pat buvo užblokuotas, tačiau, kaip žinia, internete nėra sąvokos „pasirodė trumpam“ ir nėra būtojo laiko. Rusijos laikraštis „Vedomosti“, remdamasis iš A. Dvorkovičiaus aplinkos žmonių gauta informacija, rašo, kad didžioji dalis paviešintų laiškų autentiški.

Tiesa, panašiai, kaip ir prieš pusmetį „CyberBerkut“ paviešintas Lietuvos Prezidentės patarėjo užsienio politikos klausimais Lauryno Jonavičiaus elektroninis susirašinėjimas, A. Dvorkovičiaus laiškai pagrobti ne iš tarnybinės, o iš asmeninės pašto paskyros. Taigi geriau apsaugotos pareigūnų pašto dėžutės kol kas įsilaužėliams neįkandamos.

Iš „Gmail“ pašto dėžutės pagrobti asmeniniai laiškai yra gana nauji – visi rašyti per pastaruosius du mėnesius. O besiskelbiantys Kremliaus užkulisių viešintojais programišiai šį susirašinėjimą paviešino dėl vienintelio ten buvusio įdomaus laiško, kurį Arkadijus Dvorkovičius siuntė ministrui pirmininkui D. A.Medvedevui.

Laiškas vadinasi trumpai – „Biudžetas“. Turinys jo graudus – A. Dvorkovičius įspėja premjerą, kad 2015–2017 m. numatyto biudžeto dėl mažėjančio finansavimo įvykdyti neįmanoma.

„Finansų ministerijos siūlomas projektas, kaip vykdyti įsipareigojimus 15–20 proc. sumažėjus realiam finansavimui, yra netenkinantis. Siūlomos priemonės kompensuoti lėšų trūkumą perskirstant išteklius ir didinant darbo efektyvumą bei mažinant išlaidas baigsis tuo, kad valstybinės įstaigos nebegalės vykdyti savo bazinių funkcijų ir įsipareigojimų.

Todėl siūlau atsisakyti kai kurių numatytų planų. Pavyzdžiui, plano iki 2018 m. 50 proc. padidinti darbo efektyvumą (tai atrodo nebeįmanoma, kad ir kokį protingą ekonomikos plėtros scenarijų pasirinktume). Plano iki 2020 m. du kartus padidinti automobilių kelių statybos ir remonto apimtis (realu būtų nebent 40 proc.). Plano iki 2018 m. užbaigti BAM ir Transsibiro magistralių rekonstrukciją. Plano pasiekti reikiamas mėsos ir pieno gamybos apimtis (atsiliksime bent 30 proc.).

Tai ne išsamus, o tik iliustratyvus sąrašas. Galiausiai nebus pasiekti net gana kuklūs prognozėje numatyti Rusijos ekonomikos augimo planai, o tai kels grėsmę svarbiausių socialinių biudžeto įsipareigojimų įvykdymui“, – rašo paviešintame laiške premjerui patarėjas.

A. Dvorkovičiaus atstovė spaudai Alija Samulina komentuoti šį įvykį atsisakė, o premjero atstovė spaudai Natalija Timakova pareiškė, kad įrodyti šio susirašinėjimo autentiškumo neįmanoma. Tačiau tai, kad dalis laiškų išties yra tikri, jau žinoma.

„Tai pirmasis toks skandalas per Putino epochą. Mums pavyko prisiminti tik Boriso Nemcovo (liberalus Rusijos politikas) istoriją, kai jo pokalbiai su leidėjais dėl knygos leidimo buvo paviešinti 1998 m. Tiesa, toji istorija pačiam B. Nemcovui jokių nemalonių pasekmių neturėjo“, – televizijos kanalui „Dožd“ komentavo laikraščio „Vedomosti“ ekonomikos skyriaus redaktoriaus pavaduotojas Maksimas Tovkailo.

„Oficialiai tarnautojai lyg ir neturėtų naudoti asmeninio pašto darbo laiškams, tačiau gyvenime pasitaiko visokių situacijų, kartais negali prisijungti prie darbo pašto ir tenka naudotis asmeniniu. Aišku, slaptų dokumentų juo niekas nesiunčia, tačiau bet kuriam žmogui būtų nemalonu, jei jo asmeniniai laiškai būtų paviešinti.

Šiuo atveju irgi nieko labai slapto „Shaltay Boltay“ neaptiko, tačiau dominančių ekonomikos ir verslo žurnalistus detalių pasitaikė. Yra iš pirmo žvilgsnio konfidencialių dokumentų, skirtų tarnybiniam naudojimui, o ne viešumai.“

Spėti, ar dėl to susirašinėjimo A. Dvorkovičius neužsitrauks Putino pykčio, žurnalistai nesiėmė, tačiau iškėlė gana aktualią ir mūsų valdžiai problemą: nemažai tarnautojų neturi nuotolinės prieigos prie savo darbo pašto, todėl būna priversti naudotis lengvai pažeidžiamomis asmeninėmis elektroninių laiškų paskyromis.

„Tiesa, žinodamas, kaip mūsų valdžia sprendžia problemas, nenustebčiau, jei po šito visiems valdininkams bus griežtai nurodyta viską rašyti tik ranka ant popieriaus“, – sarkastiška pastaba apie Rusijos valdžios darbo metodus baigė reportažą „Dožd“ žurnalistas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(20)
(3)
(17)

Komentarai (5)