NATO naikintuvai virš Baltijos jūros perėmė rusų orlaivį (Video)  (2)

NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse Italijos karo pilotai pagal pavojaus signalą pakelti į orą antradienį virš Baltijos jūros perėmė ir palydėjo Rusijos kariškių degalų papildymo ore lėktuvą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie incidentą tinkle „Twitter“ pranešė Latvijos kariškiai. Kaip rašoma pranešime, antradienį NATO oro policijos misiją atliekantys Italijos naikintuvų „Eurofighter Typhoon“ pilotai pagal pavojų pakilę į orą iš Aviacijos bazės Zokniuose netoli Šiaulių, virš neutralių Baltijos jūros vandenų perėmė ir palydėjo Rusijos kariškių orlaivį Il-78.

Rusų lėktuvo maršrutas nebuvo nurodytas. Apie Baltijos šalių, o tuo pačiu ir NATO, oro erdvės pažeidimus nepranešama. Spėjama, kad netoliese galėjo būti ir daugiau Rusijos karo orlaivių, kurie iš perimto lėktuvo virš jūros galėjo pildytis degalų.

NATO oro policijos misijai Baltijos šalyse šiuo metu vadovauja Aviacijos bazėje Zokniuose greta Šiaulių dislokuoti Italijos karo pilotai su naikintuvais „Eurofighter Typhoon“. Italų karo pilotai Lietuvoje dislokuoti pirmą kartą. Italų misiją sustiprina Lenkijos karo pilotai su naikintuvais MiG-29.

Emario bazėje Estijoje dislokuoti ispanai su naikintuvais „Eurofighter Typhoon“. O Lenkijoje prie Marlborko – belgai su F-16.

Apie Il-78

Rusijos karinių oro pajėgų orlaivis Il-78 (pagal NATO kalsifikaciją – Midas) yra vienintelis Rusijos kariuomenėje naudojamas degalų papildymo ore lėktuvas. Tai tiesiog skraidanti degalinė, vienu metu galinti ore degalais papildyti du greta skrendančius orlaivius.

Pirmas šio lėktuvo skrydis įvyko 1983 m. birželį. Eksploatuoti jis pradėtas jau po metų. Lėktuvo gamyba nutraukta 2006 metais. Iš viso buvo pagaminti 53 tokie orlaiviai.

Lėktuvą valdo 6 žmonių įgula, jis gali pakelti iki 50 t krovinį. Il-78 gali išvystyti greitį iki 830 km/val., tačiau tuo metu, kai pildo degalais kitus ore skrendančius karo orlaivius, jo greitis būna 430 km/val. – 590 km/val. Kitus lėktuvus ore jis gali degalais papildyti būdamas 2 tūkst. – 9 tūkst. metrų aukštyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(23)
(15)
(8)

Komentarai (2)