Išbandykite patys: paprastas rašybos klaidų mažinimo ir gražesnio minčių reiškimo būdas  (1)

Parašote elektroninį laišką, ir jame – gausu gramatinių klaidų bei sumaišytų raidžių. Arba rašote tekstą ir nuolat negalite sugalvoti tinkamos frazės. Pažįstama? Taip gali būti dėl to, kad kompiuterio klaviatūra rašote abiem rankomis, rašo „The Telegraph“. Mokslininkai nustatė, kad mūsų žodynas būna platesnis, rašymo stilius – nuoseklesnis, kai spausdiname tik viena ranka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„British Psychological Society“ žurnale paskelbtose tyrimo išvadose teigiama, kad rašinį viena ranka rašę pasižymėjo turtingesne leksika ir rišlesniu tekstu. 

Tyrimo autoriai teigia, kad spausdinimas rašymą gali paversti pernelyg lengvu, todėl neigiamai veikia tai, kaip žmogus rašo.

„Spausdinimas gali būti pernelyg sklandus arba per greitas, ir tai gali pakenkti rašymo procesui“, – teigia Srdanas Medimorecius, tyrimo vadovas.

„Panašu, kad tai, ką mes rašome, yra sąveikos tarp mūsų minčių ir įrankių, kuriuos naudojame jų išreiškimui, produktas“, – rašo autoriai.

Naudodami teksto analizės programas, tyrėjai paprašė 103 universiteto studentų parašyti esė esant skirtingomis sąlygomis, rašant arba viena ranka, arba abiem.

Esė galėjo būti apie įsimintiną dieną mokykloje, apie renginį, kuris padarė teigiamą poveikį jiems. Dalyviai taip pat galėjo rašyti apie mobiliųjų telefonų naudojimo draudimą mokyklose.

Jų rašiniai tuomet buvo analizuojami atsižvelgiant į žodyną, sakinių sudėtingumą ir teksto rišlumą. 

Tyrėjai nustatė, kad dalyvių žodynas tapo turtingesnis, kai jie rašė viena, o ne abiem rankomis.

Išvadose teigiama, kad spausdinantieji viena ranka rašo lėčiau – todėl atsiranda daugiau laiko tinkamų žodžių paieškai. Ir priešingai – spausdinant abiem rankomis rašoma greičiau, naudojamas pirmas į galvą šovęs žodis.

Autoriai teigia, kad tai – pirmasis tyrimas, kuris parodo, kaip spausdinimo būdas gali pagerinti rašytojo teksto kokybę. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(12)
(16)
(-4)

Komentarai (1)