Geniali Olandijos startuolio idėja: pasistatykite tokį „radiatorių“ namuose ir šildymas nebekainuos nė cento (Video)  (9)

Radiatorius, kuris naudoja kompiuterių serverių išskiriamą energiją namų šildymui generuoti? Taip, tai įmanoma. Ir tokius radiatorius savo namuose turės ir lietuviai. Šiuos šildytuvus kuria olandų startuolis „Nerdalize“ ir žada savo produktą pasiūlyti Baltijos šalims.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nemokamą šildymą galėsite turėti, jeigu rasite vietos didelio našumo serveriui savo namuose. „Nerdalize“ serveris atrodo kaip radiatorius, vos storesnis už įprastą. Serveriai, sujungti į bendrą tinklą, paskirstomi po žmonių namus, atlikdami skaičiavimus šie serveriai šyla ir skleidžia šilumą. Taigi namuose tampa šilta, o sąskaitos už šildymą nebeateina.

Su „Nerdalize“ įkūrėju ir vadovu Florianu Schneideriu 15min kalbėjosi Budapešte, „INNOVEIT 2016“ renginyje vykusiame greitajame pasimatyme (speed dating – angl.) su išradėjais ir jaunaisiais verslininkais. Vienam pokalbiui buvo duodamos keturios minutės, per kurias žurnalistai ir Europos inovatoriai turėjo galimybę susipažinti su jų išradimais.

– Kiek kainuoja toks radiatorius?

– Gyventojui radiatorius kainuos apie 300 Eur, tai bus vienkartinis mokestis, po kurio šildymas taps nemokamu, nes elektros išlaidas dengia „Nerdalize“. Ši investicija atsipirks per metus.

– Jeigu skaitytojai, perskaitę apie jūsų išradimą, panorėtų tokį radiatorių turėti savo namuose, ką jiems reikėtų daryti? Kokios įrangos reikia?

– Geriausia, ką jie gali padaryti, – tai apsilankyti mūsų tinklalapyje Nerdalize.com ir susisiekti su mumis, žinoma, tik tuomet, kai imsime teikti paslaugą jūsų šalyje. Šiuo metu kuriame naują sistema, kuri turėtų visą būstą šildyti vienu prietaisu.

– O kada galime tikėtis išvysti jūsų produkciją Lietuvoje?

– Prognozuoti, kada „Nerdalize“ šildymas bus prieinamas Lietuvoje, sudėtinga. Kol kas Nyderlanduose įrengėme tokius penkis radiatorius. Dar apie 3000 užsiregistravusių žmonių laukia tokių šildytuvų, taigi Nyderlanduose dar turim daug ką nuveikti. Aš manau, kad tai nenutiks anksčiau, nei 2018-aisiais.

– Manau, kad Baltijos šalys įdomios, atsižvelgiant į jų atvirumą inovacijoms, puikią šviesolaidžio interneto infrastruktūrą ir šių šalių dydį. Naują produktą įvesti Baltijos šalyse lengviau dėl nedidelių šių šalių teritorijų.

– Ar vartotojas turi galimybę reguliuoti šilumą?

– Taip, taip pat kaip ir kitus šildymo prietaisus, kuriuos gali reguliuoti pats vartotojas arba termostatas.

– O kas vyksta su šildymu vasarą? Ar jį galima išjungti?

– Kaip jau minėjau, žmonės gali reguliuoti šildymą visiškai laisvai ir nemokamai. Tuo pačiu užtikriname, kad serveriai nuolat veiktų arba kaupdami, arba pašalindami perteklinę šilumą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Kristina Aksamitaitė
(97)
(7)
(90)

Komentarai (9)