Jei namuose šalta, kvieskite draugus: „žmogus papildomai šildo patalpas apie 80–100 vatų (W), 10 draugų – geras ir galingas radiatorius“  (1)

Jei šildymo sezonas dar neprasidėjo, o namuose nemaloniai šalta, dviratį išrasti sunku – teks šildytis elektriniais prietaisais, daugiau apsirengti ir šilčiau užsikloti miegant, LRT.lt sako Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) docentė Violeta Motuzienė. Tačiau, kad ir kaip šąlant orams nesinori atverti lango, pašnekovė sako, kad namus reikėtų vėdinti kelissyk per dieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Senais laikais, kuomet būdavo nekeisti langai, būdavo galima patarti juos užsikamšyti, užsiklijuoti. Tačiau dabar, kai daugelio langai sandarūs, tai nėra aktualu, atvirkščiai – reikia patarti išsivėdinti kelis kartus per dieną“, – kalba VGTU Aplinkos inžinerijos fakulteto Pastatų energetikos katedros docentė.

Kad ir kaip šąlant orams nesinori atverti langų, tai daryti reikia, antraip langai ima rasoti, o dėl drėgmės namuose aplink langus ir ant jų galiausiai gali susidaryti sveikatai kenksmingas pelėsis.

Sušilti padės ir televizorius

Pasak specialistės, 18-os laipsnių gyvenamųjų patalpų temperatūra laikoma normalia, kuriai esant šildymo nereikia. Tačiau kiekvieno žmogaus įpročiai ir temperatūros komforto ribos yra skirtingos, todėl ne visus tokia temperatūra gali tenkinti.

V. Motuzienės teigimu, pats paprasčiausias patarimas, kai namuose per šalta, – daugiau apsirengti ar šilčiau apsikloti miegant. Tačiau sušildyti namus gali ir vadinamieji šilumos pritekiai. Tai – namuose esantys patys įvairiausi prietaisai ir žmonės.

„Įjungtas televizorius, kompiuteris kambaryje suteiks papildomos šilumos, žinoma, tai – papildomos elektros sąnaudos. Be to, šiuolaikiniai televizoriai šilumos išskiria kur kas mažiau nei senų modelių prietaisai.

Tačiau jei, pavyzdžiui, turite trijų kambarių butą, o viename jų žmonės nuolat žiūri televizorių, uždarius jo duris, tame kambaryje bus šilčiau. Visgi nakčiai vis tiek teks eiti į neprišilusį miegamąjį kambarį“, – kalba pašnekovė.

V. Motuzienė juokauja, kad dar vienas būdas sušildyti namus – į juos pasikviesti draugų: „Draugų kvieskitės dažniau – kiekvienas žmogus papildomai pašildo patalpas apie 80–100 vatų (W), 10 draugų – geras ir galingas radiatorius.“

Šildytuvo šiluma – brangus malonumas

Jei draugų ir prietaisų šilumos neužtenka, teks jungti elektrinius šildytuvus. Tai gali būti tepaliniai radiatoriai, termoventiliatoriai, infraraudonųjų spindulių šildytuvai.

Skirtingos technologijos šildytuvai gali atsieiti maždaug nuo 10 iki 200 eurų.

Pasak V. Motuzienės, dauguma tokių prietaisų naudoja daug elektros. Jos sunaudojimo kiekiai priklauso ir nuo to, keliais laipsniais norima padidinti kambario temperatūrą. Namų šildymas elektriniu šildytuvu kainuoja brangiau nei centralizuotas šilumos tiekimas.

Nors žmonės neretai vengia elektrinių šildymo prietaisų dėl jų savybės džiovinti orą, pašnekovė teigia, kad orą daugiau ar mažiau džiovina bet koks šildymas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Vilija Andrulevičiūtė
(6)
(4)
(2)

Komentarai (1)