Atrodo kaip pokštas - Baltarusijoje demonstruotas juokingai atrodantis prieštankiniu granatsvaidžiu ginkluotas nedidelis dronas (Video)  ()

Praeitą mėnesį Losvido poligone Baltarusijoje buvo surengta demonstracija. Joje pastebėtas net labai keistas ginklas - nedidelis dronas, ginkluotas vienkartinių prieštankiniu granatsvaidžiu RPG-26. Kam skirtas šis keistas derinys? Ar jis šiuolaikiniame mūšio lauke būtų bent kiek naudingas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

RPG-26 yra 1985 metais pristatytas vienkartinis prieštankinis reaktyvinis granatsvaidis. Jis sveria apie 3 kilogramus, todėl dronas turi būti pakankamai galingas. Teigiama, kad granatsvaidį gali valdyti drono pilotas. Kitaip tariant, tas pats žmogus turėtų pilotuoti į mūšį skrendantį droną, nusitaikyti ir iššauti. Tik kažin, kaip tai sektųsi.

Šis keistas bepilotis prieštankinis orlaivis tikriausiai artimiausiu metu naudojamas nebus. Greičiau tai - tik bandymas pažvelgti į ateitį. Problema ta, kad pasirinktas pakankamai nedidelis ketursraigtis dronas. Jis kyla ir leidžiasi vertikaliai ir gali skristi pakankamai stabiliai. Tačiau su tokiu svoriu jis tikriausiai nepajėgs nusitaikyti. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad skrydžio laikas yra labai ribotas. Dėl ir taip nemažo granatsvaidžio svorio dronas neturi jokio taikymosi mechanizmo - orlaiviui tektų nusileisti iki taikinio aukščio, kad galėtų tinkamai veikti. Tai, beje, nebūtų didelė problema - galbūt taip orlaivis būtų dar mažiau pastebimas. Bet piloto darbas būtų pakankamai sunkus, o pats dronas tikriausiai iš misijos nebesugrįžtų.

Vaizdo įraše sunku įžiūrėti detales, tačiau panašu, kad RPG-26 yra tiesiog pritvirtintas prie specialiai tam sukurto drono. Savaime aišku, įmanoma sukurti robotizuotą šio seno granatsvaizdžio šūvio mechanizmo versiją, tačiau nepanašu, kad tai buvo padaryta. Pats dronas yra kiek neįprasto stačiakampio formos, ne kvadratinis, o granatsvaidis yra pritvirtintas prie jo viršaus. Vėlgi, sunku pasakyti, bet gali būti, kad RPG-26 korpusas yra šio orlaivio konstrukcijos dalis, jungianti du suporuotus sraigtus.

Baltarusių RPG-26 dronas video siužete

Efektyvaus RPG-26 veikimo nuotolis yra apie 250 metrų, jis gali pramušti 4-5 cm storio šarvus. Bandymai parodė, kad RPG-26 negali iš rikiuotės išvesti amerikiečių „M1 Abrams“ tanko, tačiau smulkesnė šarvuota technika yra pažeidžiamesnė. Savaime aišku, kad kol kas šis dronas geriausiu atveju yra prototipas, kuris galbūt niekada ir nevirs efektyviu ginklu, tačiau ateityje tokie dronai iš tikrųjų gali būti naudojami ir gaminami tiesiog mūšio lauke. Yra žinoma, kad Islamo Valstybės kovotojai gaminosi žvalgybinius ir kovinius dronus, kurie galėjo numesti sprogstamuosius užtaisus. Nusitaikyti ir paleisti prieštankinę raketą būtų labai sunku, tačiau įmanoma. Pakeitus RPG-26 galingesniu RPG-29 granatsvaidžiu pažeidžiami taptų ir „M1 Abrams“ tankai. Tokie pigūs, civilinėmis technologijomis paremti ginklai, tikėtina, taps ateities karų dalimi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(4)
(8)

Komentarai ()