Rusija kuria itin modernius fotoninius radarus: jei projektas pavyks, tokių dalykų šiuo metu negali padaryti joks orlaivis pasaulyje  (5)

2014 m. Italijoje finansuojamas projektas „PHODIR“ sukūrė pirmąjį pilnai fotonika pagrįstą radarų sistemą. Fotoninis radaras su lazeriais, optiniais filtrais ir fotodiodais gali pakeisti standartinius radarus. Teigiama, kad „PHODIR“ gali skleisti aukštos kokybės radio signalus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nors fotoniniai radarai vis dar naudoja radijo bangas ieškant objektų, visai kaip ir įprastos sistemos, lazeriai leidžia skleisti ypač tikslių dažnių bangas nuo dešimčių megarhercų net iki šimtų gigahercų. Palyginimui, dabartiniai radarai veikia 1-12 gigahercų diapazone“, – pasakojama „General Electric“ pranešime spaudai.

Labai panašiais radarais bus aprūpinti būsimos šeštos kartos Rusijos lėktuvai ir naujos kartos bepiločiai orlaiviai.

Jeigu rusai iš tiesų sugebės sukurti ir panaudoti tokias sistemas, Maskvos rankose būtų jutikliai su daug didesniu diapozonu ir raiška, o tai leistų atkurti trijų dimensijų taikinio modelį – to šiuo metu negali padaryti joks orlaivis pasaulyje. Ši radarų sistema galėtų leisti rusams sukurti ypač aukštos klasės ginkluotą žvalgybinį orlaivį.

Pasak valstybinės rusų žiniasklaidos agentūros „TASS“, tikimasi, kad Rusijos RTI grupė šiemet atliks pirmuosius tyrimus ir sukurs „X-band“ radio-fotoninio radaro konceptą. Būtent nuo to priklausys šio radaro kūrimo schema. Tai reiškia, kad jau po kelių metų Rusija turėtų pristatyti pirmuosius ypač lengvus ir nedidelius radarus savo naujiesiems orlaiviams.

Fotoniniai radarai galės pateikti ypač aukštos kokybės vaizdą, kuris galimai netgi leis nustatyti taikinio tipą.

„Mūsų apskaičiavimais, šie naujos kartos radarai galės matyti daug toliau. Panaudodami daugybę įvairiausių bangų dažnių, mes galėsime tiksliai žinoti priešo padėtį. Tai bus beveik tas pats, kas nuotrauka – radiovizija.“, – praėjusiais metais „TASS“ pasakojo KRET viceprezidento patarėjas Vladimiras Mikheyevas.

KRET teigia, kad jie jau yra sukūrę įvairių fotoninių radarų subkomponentų prototipus. Šiuo metu bandoma sukurti visos sistemos prototipą.

„Tiek spinduolis, tiek imtuvas buvo sukurtas remiantis eksperimentiniu prototipu, kuris yra MTEP tyrimų dalis. Viskas veikia – mes skleidžiame labai aukšto dažnio signalą, jis atspindimas atgal. Tuomet gauname ir apdorojame gautą informaciją, kuri paverčiama objekto atvaizdu. Mes jau žinome, ką turime padaryti, kad šis prietaisas veiktų optimaliai.“, – sakė M.Mikheyevas.

„Šiuo metu sukurtas šios radio-optinės antenos masyvas yra tobulinamas kaip mokslinių tyrimų ir plėtros darbas, kuris leis mums išbandyti serijinį prototipą.“

„Lazeris vietoje tradicinio radaro leidžia mums nustatyti tikslesnes objektų pozicijas. Mes taip pat galėsime nustatyti daug toliau esančius nedidelius objektus, nes mūsų sistemos skleidžiamas signalas yra koncentruotas ir nekuria tokio foninio triukšmo kaip įprasti radarai“, – pasakojo „PHODIR“ tyrėjų komandos vadovas Paulas Ghelfis.

Parengta pagal NationalInterest

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(30)
(-17)

Komentarai (5)