Jūsų naršyklė apie jus žino daugiau nei norėtumėte: kokius duomenis renka ir kaip tai patikrinti  ()

Informacija apie jus pateikiama netgi tada, kai jūs einate į saugias svetaines.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Yra įvairių tipų duomenys, kurių surinkimui kelio negali užkirsti net VPN serveriai. Štai pagrindiniai jų.

Kokius duomenis gali rinkti naršyklė?

1. Įrenginio vidus ir programinė įranga

Naršyklė žino, kokie įskiepiai įdiegiami ir kokia jūsų operacinė sistema. Kalbant apie įrenginius, programa renka duomenis apie centrinį procesorių, vaizdo plokštę ir bateriją.

2. Informacija apie ryšį

Naršyklė turi tam tikrą informaciją apie jūsų interneto ryšį. Tai apima IP adresą ir failų atsisiuntimo greitį.

3. Vieta

Konkreti svetainė gali tiksliai nustatyti jūsų geografinę vietovę, net jei nesuteikėte prieigos prie GPS koordinačių. Tam tikslui naudojama „Google“ paslauga „Geolocation API“. Nepriklausomai nuo to iš kokio įrenginio jūs naudojatės internetu, naršyklė pateikia informaciją apie vietovę, kurios tikslumas yra maždaug 50 km.

Su tuo galima kovoti proxy serverių pagalba. Yra daug nemokamų galimybių.

4. Naršymo istorija

Patys akivaizdžiausi duomenys, kuriuos naršyklė surenka, tai yra apsilankymų istorija. Žinoma, ją galima išvalyti, tačiau netgi tokiu atveju nėra visiškos saugumo garantijos, pvz., šių metų viduryje paaiškėjo, kad „Google“ bet kokiu atveju saugo tam tikrą informaciją apie peržiūras iš „Chrome“ naršyklės.

5. Pelytės judėjimas

Naršyklė turi informacijos net apie tai, kada jūs perkeliate pelės žymeklį ir kai spustelite skirtingus interneto šaltinio elementus. Norėdami sužinoti, kaip tai veikia, naudokite „ClickClickClick“ svetainę.

6. Prietaiso orientacija

Beveik visi šiuolaikiniai išmanieji telefonai turi giroskopą. Jis naudojamas fitneso programose ir kitose panašiose paslaugose. Jūsų naršyklė gali matyti, ar įrenginyje yra giroskopas ir kompasas, ar šiuo metu nustatytas orientavimas yra horizontalus ar vertikalus. Taip pat sąraše yra keletas kitų techninių detalių. Programa netgi gali numatyti, kur yra išmanusis telefonas, pavyzdžiui, kišenėje, maišelyje ar ant stalo.

7. Socialinių tinklų lankymas

Informacija apie tuos socialinius tinklus, kuriuose apsilankėte, taip pat išsaugoma. Naršyklė gali palyginti šiuos duomenis su kitais, kad reklamuotojai galėtų sužinoti kuo daugiau apie jūsų interesus.

8. Šriftai ir kalba

Programa žino, kurie šriftai yra įdiegiami kompiuteryje. Tas pats taikoma ir operacinės sistemos kalbai.

9. Vaizdo duomenys

Kai į internetą įkeliate nuotrauką ar kitą vaizdą, naršyklė nuskaito failo metaduomenis. Tai gali būti vieta, vaizdo skiriamoji geba, failo techninės detalės ir net fotoaparato modelis, kuriuo buvo nufotografuotas vaizdas.

10. Techninė informacija

Naršyklė surenka daugybę kitų konkretesnių duomenų. Tai gali būti informacija apie ekrano pobūdį, dydį ir dar daugiau.

Kaip patikrinti, kokius duomenis renka naršyklė?

Yra dvi internetinės priemonės, kurios tinka šiam tikslui. Abi yra nemokamos.

1. „WebKay“

Svetainė nuskaito naršyklę ir nurodo, kokią informaciją programa gali pateikti kitiems šaltiniams. Duomenys yra suskirstyti į kategorijas, kurių kiekvienoje yra rekomendacijų, kaip pagerinti padėtį.

2. „Panopticlick“

Tai – Amerikos nepelno organizacijos „Electronic Frontier Foundation“ priemonė, apsauganti JAV Konstitucijoje ir Nepriklausomybės deklaracijoje įtvirtintas teises dėl naujų komunikacijos technologijų atsiradimo. „Panopticlick“ nustatys, ar jūsų naršyklei gresia interneto „stebėjimas be sutikimo“.

Sistema parodys, kokie naršyklės aspektai yra apsaugoti ir kurie – ne. Spustelėję mygtuką „Show full results for fingerprinting“, galite sužinoti, kiek unikalus yra jūsų programos „atspaudas“ tarp tų, kurie buvo išbandyti per pastarąsias 45 dienas.

Kad galėtumėte maksimaliai apsaugoti save dirbdami internetu, galite naudoti vieną iš šių naršyklių: „Tor Browser“, „Epic Browser“, „SRWare Iron“, „Comodo IceDragon“, ir galėsite naudotis anoniminiu naršymu. Nepamirškite, kad plėtiniai taip pat gali rinkti jūsų duomenis ir kenkti kitais būdais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Sugedo.lt
Sugedo.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()