Neįtikėtina: „Facebook“ mokėjo paaugliams už visišką privatumo atsisakymą, o surinkti duomenys yra be galo vertingi  ()

Socialinis tinklas „Facebook“ pastaruosius trejus metus vykdė programą, skirtą net pačių intymiausių duomenų rinkimui iš užmokestį gaunančių savanorių. Tą socialinio tinklo atstovai patvirtino leidiniui „TechCrunch“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnalistai išsiaiškino, kad bendrovė asmenims, kurių amžius buvo nuo 13 iki 25 metų, mokėjo iki 20 JAV dolerių per mėnesį už tai, kad jie į savo telefonus su „Android“ arba „iOS“ sistema įsidiegė programėlę „Facebook Research“, kuri stebėjo viską, kas daroma su telefonu, o ataskaitas siuntė į „Facebook“, rašo „The Verge“.

Anksčiau kai kuriuos ganėtinai privačius vartotojų duomenis „Facebook“ rinko per VPN paslaugą „Onavo Protect“, kurią socialinis tinklas įsigijo 2013 metais. Paaiškėjo, kad šios paslaugos duomenys yra be galo vertingi: jie leido „Facebook“ identifikuoti potencialius augančius konkurentus ir arba juos įsigyti, arba klonuoti j funkcionalumą. Praėjusią vasarą, po to, kai „Apple“ pasiskundė, kad ši VPN paslauga pažeidžia „App Store“ programėlių parduotuvės taisykles, apibrėžiančias duomenų rinkimo praktiką, „Facebook“ ją iš šios parduotuvės pašalino.

Tuo metu „Facebook Research“ iš naudotojų reikalauja, kad programėlė būtų įdiegta su specialiai parengtu „root“ sertifikatu, kuris „Facebook“ suteikė galimybę skaityti vartotojo asmeninius laiškus, žinutes, matyti interneto paieškas ir apskritai veiklą internete. Taip pat programėlė prašo vartotojų nufotografuoti savo „Amazon“ užsakymų istoriją ir ją persiųsti socialiniam tinklui.

Panašu, kad bent jau „Apple“ įrenginių atveju ši „Facebook Research“ programėlė pažeidžia šios įmonės taisykles, apibrėžiančias, kada galima suteikti „root“ lygio prieigą prie „iPhone“. „Root“ sertifikatus, kuriuos kai kurie darbdaviai diegia į darbuotojams išduodamus telefonus, draudžiama diegti į klientų įrangą. „Facebook“ atstovas „TechCrunch“ žurnalistams aiškino, kad ši programėlė „Apple“ taisyklių nepažeidžia, bet negalėjo paaiškinti, kodėl.

„Facebook“ taip pat ėmėsi priemonių siekiant nuslėpti savo dalyvavimą vartotojų stebėjimo projekte iki pat akivaizdaus šios programėlės įdiegimo: „Applause“, „BetaBound“ ir „uTest“ „beta“ versijų testavimo paslaugos iš dalies vykdė „Facebook“ Research“ ar susijusias funkcijas.

„Research VPN“ programėlė buvo pradėta platinti 2016 metais. Nuo 2018 m. vidurio, kai sustiprėjo nepasitenkinimas „Onavo“ VPN paslauga, ji buvo vadinama „Project Atlas“. „Facebook“ nenorėjo liautis rinkti asmeninių duomenų, tad „Research VPN“ ir toliau buvo naudojama, nepaisant to, kad „Apple“ uždraudė „Onavo“ naudojimą.

Vartotojai, kurie norėtų įsidiegti „Facebook“ šnipą į savo telefoną, buvo ieškomi per reklamas programėlėse „Snapchat“ ir „Instagram“ – 13–17 metų paaugliai buvo viliojami dalyvauti „apmokamame socialinių tinklų tyrime“. Šio tyrimo registravimosi svetainėje, kurią administravo „Applause“, nebuvo jokių užuominų apie „Facebook“.

Netrukus po šios informacijos paviešinimo „Facebook“ paskelbė, kad „Apple“ programėlių parduotuvėje „Research VPN“ nebebus platinama. Panašu, kad programėlės platinimas „Android Play Store“ kol kas nenutraukiamas.

Jeigu „Research VPN“ programėlę galėjo diegtis ir Europos Sąjungoje gyvenantys paaugliai, tuomet tikėtina, kad ši tyrimų programa gali būti vertinama ir per Bendrojo duomenų apsaugos reglamento prizmę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()