3 būdai paruošti šilumos siurblį pavasariui  ()

Šilumos siurblys oras-vanduo tarnauja ištisus metus. Jeigu šaltuoju metų laiku jis šildo jūsų būstą, vasarą galite mėgautis jo sukurta vėsuma. Tačiau, kad įrenginys tarnautų jums taip, kaip iš jo tikitės, privalote jį prižiūrėti. Sezono kaita t. y. artėjantis pavasaris – pats tas metas pasirūpinti įrenginio priežiūra. Pagrindiniai patarimai būtų šie:


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lauko bloko priežiūra

Jeigu jūsų kieme gausu augalijos (medžių, krūmų), per kelias savaites ar mėnesius jie gali pasidengti lapais, uždengiančiais įrenginį. Pašalinkite viską, kas susikaupę ant įrenginio viršaus. „Reguliarus įrenginio valymas užtikrina sklandų jo darbą bei sumažina gedimų riziką“ - teigia  šilumos siurblių kompanijos „Saulės broliai“ direktorius A. Rimkus.

Jeigu žolė, gėlės ar kiti augalai auga pernelyg arti, rekomenduotina juos panaikinti, kad įrenginys turėtų pakankamai erdvės gryno oro srautui.

Nustatykite termostatą

Suprantama, dauguma šeimų nori palaikyti komfortišką mikroklimatą namuose, bet tuo pačiu nori ir taupyti, kad už elektros energiją nereikėtų mokėti itin daug. Tad keičiantis pavasario orui keičiami ir termostato nustatymai.

„Nibe“ geoterminio šilumos siurblio F1245 naudotojo vadove nurodoma net keletą veiksnių, turinčių įtakos energijos sąnaudoms: „pvz., vidaus temperatūra, karšto vandens suvartojimas, namo izoliacijos laipsnis ir tai, kiek namo paviršiaus užima langai. Svarbus veiksnys yra ir namo padėtis, pvz., kiek namas atviras vėjams.“ Leidinyje minima, kad svarbu visiškai atidaryti termostatinius vožtuvus (išskyrus kambariuose, kurie dėl įvairių priežasčių turėtų būti vėsesni, pvz., miegamuosiuose). Termostatai sulėtina srautą šildymo sistemoje, todėl šilumos siurblys šį sulėtėjimą kompensuoja padidindamas temperatūrą. Tada šilumos siurblys veikia intensyviau ir sunaudoja daugiau elektros energijos.

Patikrinkite kondensato nutekėjimą

Šildymo metu ant šilumos siurblio lauko bloko kaupiasi kondensatas (ypač šaltomis žiemomis), kuris prišąla prie lauko bloko dugno, nesant dugno ar esant nepakankamos kaitinimo galios šildytuvui gali sugadinti lauko bloko šilmokaitį.

Kondensato išleidimo anga gali atskleisti aiškius požymius, kad jūsų šilumos siurblys turi būti geriau prižiūrimas. Suplyšusios ar įtrūkusios detalės rodo, kad drenažas turi būti sumontuotas arba visiškai pakeistas.

Kaip pastebi šios srities profesionalas A. Rimkus, „pastebėjus didesnių techninių gedimų, nereikėtų pulti tvarkyti jų patiems. Ypač, kai nėra susipažinta su šilumos siurblio veikimo principais. Visuomet geriausia, pirmiausia susisiekti su kompanija, kuri sumontavo įrenginį ir nupasakoti esamą situaciją. Bandant pašalinti problemas patiems, kartais kainuoja ne tik daugiau laiko, bet ir pinigų“.

Taigi pavasaris - laikas ne tik perkraustyti spintą, pasirūpinti aplinkos tvarkymu, bet ir pasirūpinti savo šildymo/vėsinimo sistema. Kuri, jūsų prižiūrima, tarnaus ilgiau ir sukels mažiau rūpesčių bei papildomų išlaidų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(14)
(-6)

Komentarai ()