Dalinai nepripažinta Europos valstybė pirmoji žemyne uždraudė kriptovaliutų kasimą – kas lėmė tokį drastišką žingsnį? (Video)  (2)

Dalinai nepripažinta Europos valstybė seka Irano ir Kinijos pėdomis ir uždraudė kriptovaliutų kasybą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosovas uždraudė kriptovaliutų gavybą, siekdamas pažaboti elektros naudojimą, nes šalis patiria energetinę krizę, kurią sukėlė sparčiai augančios pasaulinės kainos.

Nors visoje Europoje juntamas spartus kainų šuolis, Kosovas nuolat nutraukia elektros energijos tiekimą dėl elektros trūkumo.

Antradienį Kosovo energetikos ministras Artane Rizvanolli sakė, kad vyriausybė nusprendė uždrausti vadinamąjį kriptovaliutų kasimą, kad sušvelnintų pasaulinės energijos krizės padarinius.

Kosovo vyriausybė teigia, kad saugumo tarnybos nustatys ir apribos kriptovaliutų gavybos šaltinius. Kasyba reikalauja daug energijos ir apima skaitmeninių operacijų patikrinimą, kad būtų gauta kriptovaliuta kaip atlygis.

Didžiausia šalies anglimi kūrenama elektrinė praėjusį mėnesį buvo uždaryta dėl techninės problemos, todėl vyriausybė buvo priversta importuoti elektrą didelėmis kainomis.

 

Gruodį paskelbta 60 dienų nepaprastoji padėtis suteikė vyriausybei įgaliojimus skirti daugiau pinigų energijos importui ir įvesti griežtesnius energijos vartojimo apribojimus.

Elektros energijos tiekimo nutraukimas sukėlė protestus ir raginimus atsistatydinti ekonomikos ministrą Artane'ą Rizvanolli.

Energijos kainos sparčiai kyla visoje Europoje dėl įvairių priežasčių, įskaitant sumažėjusį tiekimą iš Rusijos ir didelę gamtinių dujų paklausą ekonomikai atsigaunant po COVID-19 pandemijos suvaržymų.

 

Šį šuolį pakurstė geopolitinė įtampa su Rusija, kuri tiekia trečdalį Europos dujų. Rusija atmetė Europos kaltinimus, kad ji apribojo dujų tiekimą, kol kyla įtampa dėl konflikto Rytų Ukrainoje.

Energetikos krizei stiprėjant, Kosovas nukentėjo labiau nei kitos šalys. Praėjusį mėnesį valdžios institucijos pranešė, kad Kosovas importuoja 40% suvartojamos energijos.

Kriptovaliutų, tokių kaip bitkoinai, kasimas apima kompiuterių – dažniausiai specializuotų „kasybos mašinų“ – prijungimą prie valiutų tinklo internete. Tačiau tam reikia didžiulės skaičiavimo galios, kuri savo ruožtu sunaudoja daug elektros energijos.

 

Dar visai neseniai Kosovas galėjo pasigirti vienais pigiausių elektros tarifų Europoje. Todėl tarp Kosovo jaunimo išpopuliarėjo kriptovaliutų kasyba.

Ši praktika ypač populiari šiauriniuose Kosovo rajonuose, kur etniniai serbai nepripažįsta valstybės nepriklausomybės ir atsisako mokėti elektros sąskaitas.

Kitos šalys, tokios kaip Kinija ir Iranas, ėmėsi griežtų priemonių kriptovaliutų gavybai. Praėjusiais metais Iranas paskelbė apie keturių mėnesių draudimą, nes kiekvieną dieną iš tinklo išeikvodavo daugiau nei 2 GW elektros energijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(0)
(29)

Komentarai (2)