2021 m. sukčiai pavogė kriptovaliutų už 14 mlrd. JAV dolerių - jau aišku, kaip jiems tai pavyko  ()

2021-ieji metai turintiems kriptovaliutų nebuvo lengvi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2021 m. įvyko daug šokiruojančių įvykių, įskaitant sukčiavimus kriptovaliutų pasaulyje. Rugpjūčio mėn. buvo įsilaužta į „PolyNetwork“, decentralizuotų finansų (DeFi) įmonę, kuri specializuojasi kriptovaliutų pervedimų srityje. Įsilaužimo metu buvo pervesta 600 mln. JAV dolerių vertės kriptovaliutos.

Lapkričio mėnesį pasirodė pranešimai apie programišius, verčiančius „Instagram“ vartotojus filmuoti „įkaitų stiliaus vaizdo įrašus“. Tai stebėtinai paplitusi bitkoinų sukčiavimo dalis. Į pinkles aukos paprastai patenka spustelėdamos iš pirmo žvilgsnio nekenksmingai atrodančią „Instagram“ nuorodą, tačiau tai iš tikrųjų yra priemonė įsilaužėliams pasiekti vartotojų paskyras. Na, o norėdami atgauti savo paskyras, vartotojai skleidžia melą apie tai, kaip šie neva investavę į kriptovaliutą ir iš to labai daug uždirbę.

Naujausi „Chainalysis“ duomenys atskleidžia, kad sukčiai 2021 m. pavogė kriptovaliutų už 14 mlrd. JAV dolerių. Ir taip iš dalies nutiko dėl decentralizuotų finansų (DeFi) platformos augimo.

„DeFi yra viena įdomiausių platesnės kriptovaliutų ekosistemos sričių, suteikianti didžiules galimybes verslininkams ir kriptovaliutų vartotojams“, – teigiama „Chainalysis“ ataskaitoje.

 

„Tačiau mažai tikėtina, kad DeFi išnaudos visą savo potencialą, jei ta pati decentralizacija, dėl kurios ji tampa tokia dinamiška, taip pat leidžia plačiai paplitusius sukčiavimus ir vagystes.“

„Chainalysis“ duomenimis, 2021 m. „DeFi“ sandorių skaičius išaugo 912 proc.

Kas tiksliai yra DeFi?

„DeFi“ yra platforma, kuri veiksmingai pašalina tarpininkus iš tradicinių finansinių operacijų, pakeičiant juos programuojamo kodo dalimi, kitaip vadinama išmaniąja sutartimi. Tačiau daug naujų protokolų, paleidžiamų per DeFi, turi kodo spragų, kurias gali išnaudoti nedori veikėjai.

Tiesą sakant, 21 % visų įsilaužimų 2021 m. įvyko dėl šių kodų išnaudojimo. „Dėl kilusio ažiotažo žmonės dažniau naudojosi mažiau saugiomis platformomis, nes bijojo prarasti galimą naudą“, – CNBC sakė Kimas Graueris, „Chainalysis“ tyrimų vadovas.

 

Kriptovaliutų vagysčių procentas nuo 2020 m. išaugo 516 % ir 2021 m. pasiekė 3,2 mlrd. JAV dolerių, o 72 % šios sumos pavogta iš DeFi protokolų.

Visgi, „Chainalysis“ pastebi, kad teisėto kriptovaliutų naudojimo augimas buvo daug pranašesnis už neteisėtą naudojimą dėl teisėsaugos įdirbio ir „blockchain“ skaidrumo.

„Nusikaltimai tampa vis mažesne kriptovaliutų ekosistemos dalimi“, – teigiama pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()