Kaip per II-ąjį pasaulinį karą SS gretose kovojo Bosnijos musulmonų kariai: surengė maištą ir kariavo Izraelio nepriklausomybės kare (Foto, Video)  ()

Waffen-SS 13-osios divizijos besimeldžiančių musulmonų nuotrauka daryta 1943 m. per divizijos mokymus Neuhammer mieste, Vokietijoje. Himmlerio romantiškos nuostatos apie Bosnijos musulmonus tikriausiai buvo reikšmingos divizijos atsiradimui.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-02-22 Kaip per II-ąjį pasaulinį karą SS gretose kovojo Bosnijos musulmonų kariai: surengė maištą ir kariavo Izraelio nepriklausomybės kare (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Himmleris asmeniškai žavėjosi islamo tikėjimu ir tikėjo, kad islamas sukūrė bebaimius karius. Jis numatė sukurti Bosnijos SS diviziją, sudarytą tik iš Bosnijos musulmonų, panašiai kaip senosios Austrijos-Vengrijos imperijos Bosnijos divizijos.

13-oji Waffen-SS Handschar kalnų divizija buvo musulmonų kovinė formacija, kurią sukūrė vokiečiai, siekdami atkurti tvarką okupuotoje Jugoslavijoje.

1941 m. balandžio 6 d. Ašies jėgoms įsiveržus į Jugoslavijos karalystę, kraštutinis kroatų nacionalistas ir fašistas Ante Paveličius, buvęs tremtyje Benito Mussolinio valdomoje Italijoje, buvo paskirtas Ustaše vadovaujamos Kroatijos valstybės vadovu.

Nepriklausoma Kroatijos valstybė apėmė beveik visą šiuolaikinę Kroatiją, visą dabartinę Bosniją ir Hercegoviną bei dalį dabartinės Serbijos. Kroatijos valdžia vėliau įgyvendino genocido politiką prieš serbus, žydus ir romus, gyvenančius naujosios valstybės ribose.

 

Divizija buvo pavadinta chandžaro vardu – vietinio kovos peilio ar kardo, kurį nešiojo turkų policininkai, kai regionas buvo Osmanų imperijos dalis. Tai buvo pirmoji ne vokiška Waffen-SS divizija, o jos formavimas reiškė Waffen-SS išplitimą į daugiatautes karines pajėgas.

Diviziją sudarė daugiausia Bosnijos musulmonai (etniniai bosniai), o mažesniąją dalį sudarė katalikų kroatų kariai. Jiems vadovavo daugiausia vokiečių ir vokiečių kilmės jugoslavų karininkai.

Iš pradžių divizija buvo išsiųsta apmokykams į pietų Prancūziją. 1943 m. rugsėjo 16–17 d. naktį, 13-ajai SS divizijai būnant Prancūzijoje, pro-partizaniška  karių grupė (palaikusi Jugoslavijos partizanus, kovojančius su Ašies pajėgomis), vadovaujama musulmonų ir katalikų jaunesniųjų karininkų, surengė maištą.

 

Jie paėmė į nelaisvę daugumą vokiečių personalo ir nužudė penkis vokiečių karininkus. Maištininkai tikėjo, kad daugelis divizijos vyrų prisijungs prie jų ir jie galės pasiekti Vakarų sąjungininkus.

Netrukus sukilimas buvo numalšintas ir dėl to divizija buvo perkelta į Neuhammer poligoną Silezijos regione Vokietijoje (dabartinė Lenkija), kad baigtų mokymus.

Mokymų metu vokiečių karininkai, patenkinti jo pažanga, Bosnijos musulmonams sugalvojo terminą Mujo. Skyriaus nariai prisiekė ištikimybę tiek Adolfui Hitleriui, tiek Kroatijos diktatoriui Antei Paveličiui.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()