[Karšta tema] Ukrainos krizė: kokios iki šiol sankcijos jau įvestos Rusijai? O kokių galima tikėtis ateityje – ir kaip jos pakirstų Putino režimą? (Video)  (21)

JAV, JK ir kai kurios jų sąjungininkės įvedė sankcijas Rusijai po to, kai ji pripažino dvi separatistų kontroliuojamas teritorijas Rytų Ukrainoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau Rusijos prezidento Vladimiro Putino žingsnis nesukėlė visų Vakarų šalių parengtų sankcijų.

Kas yra sankcija?

Sankcija yra nuobauda, kurią viena šalis skiria kitai, dažnai siekiant sustabdyti jos agresyvų elgesį arba tarptautinės teisės pažeidimą.

Sankcijos dažnai skirtos pakenkti šalies ekonomikai arba atskirų piliečių, pavyzdžiui, vadovaujančių politikų, finansams. Tai gali būti kelionių draudimai ir ginklų embargai.

Tai yra viena iš griežčiausių priemonių, kurias gali naudoti šalys, nedalyvaudamos kare.

Kokios sankcijos jau įvestos Rusijai?

ES taiko sankcijas 27 Rusijos asmenims ir organizacijoms, įskaitant bankus. Tai taip pat riboja prieigą prie Europos kapitalo rinkų – atimama galimybė gauti lėšų iš ES bankų – ir uždraudžiama prekyba tarp ES ir dviejų separatistų kontroliuojamų regionų.

Maždaug 351 Rusijos Dūmos, parlamento žemųjų rūmų, nariui taip pat taikomos sankcijos.

Antradienį paskelbtomis JAV sankcijomis siekiama pakenkti Rusijos galimybėms finansuoti savo karines pastangas. Jie taikosi į du valstybinius bankus, kurie, pasak JAV, yra labai svarbūs Rusijos gynybos sektoriui. Jie nebegalės užsiimti verslu JAV ar prisijungti prie Amerikos finansų sistemos.

 

JAV taip pat paskelbė sankcijas penkiems pagrindiniams Rusijos Putino aplinkos žmonėms ir apribojimus JAV sandoriams, susijusiems su Rusijos nacionaline skola.

Amerikiečiams dabar uždrausta verstis verslu separatistų kontroliuojamose Luhansko ir Donecko srityse. Vis dėlto, regionuose veikia nedaug JAV firmų. Tačiau Baltieji rūmai pareiškė, kad gali įvesti platesnes sankcijas, „jei Rusija toliau įsiveržtų į Ukrainą“.

JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas paskelbė sankcijas penkiems Rusijos bankams ir trims turtingiems Rusijos verslininkams.

„Tai pirmasis sankcijų paketas ir mes ruošiamės taikyti tolesnes sankcijas“, – sakė JK premjeras. Tačiau kai kurie JK parlamentarai teigė, kad vyriausybė turėjo būti griežtesnė – įtraukti daugiau bankų ir oligarchų.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas atidėjo leidimą atidaryti dujotiekį „Nord Stream 2“, kuriuo turėjo keliauti dujos iš Rusijos į Vokietiją.

 

Kokių dar sankcijų gali sulaukti Rusija?

Vakarų šalys pagrasino Rusijai griežtomis sankcijomis, jei ši įsiveržs į Ukrainą.

Išmesti Rusiją iš SWIFT

Viena iš priemonių būtų pašalinti Rusiją iš pasaulinės finansinių pranešimų paslaugos SWIFT, kuria naudojasi tūkstančiai finansinių institucijų visame pasaulyje. Dėl to Rusijos bankams būtų labai sunku vykdyti verslą užsienyje.

Tačiau tai turėtų ekonominių išlaidų tokioms šalims kaip JAV ir Vokietija, kurių bankai glaudžiai susiję su Rusija. Baltieji rūmai teigia, kad mažai tikėtina, kad tai bus tiesioginė reakcija į invaziją.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(17)
(6)
(11)

Komentarai (21)