Baltieji rūmai: branduolinių pajėgų parengtį padidinęs V. Putinas „išgalvoja grėsmes“  ()

Jungtinės Valstijos sekmadienį apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną „išgalvojant grėsmes“, Kremliaus vadovui liepus padidinti Maskvos branduolinio atgrasymo pajėgų parengties lygį, tęsiantis karui Ukrainoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Toks yra prezidento Putino elgesys, kurį stebėjome per šį konfliktą – išgalvojamos neegzistuojančios grėsmės, siekiant pateisinti tolesnę agresiją“, – televizijos ABC eteryje sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Jen Psaki, komentuodama Kremliaus žingsnį.

„Pasaulio bendruomenė ir Amerikos žmonės turėtų tai vertinti per šią prizmę. Matėme, kad jis tai daro vėl ir vėl“, – pridūrė ji.

J. Psaki pabrėžė, kad Rusijai nebuvo iškilusi grėsmė nei iš NATO, nei iš Ukrainos.

„Visa tai yra V. Putino elgesys, kuriam mes priešinsimės... Turime galimybę apsiginti, bet taip pat turime netylėti dėl stebimų įvykių“, – kalbėjo Baltųjų rūmų atstovė.

Kelios dienos iki Rusijos invazijos V. Putinas pagrasino griežtai atsakyti visoms valstybėms, kurios tiesiogiai įsikištų į konfliktą Ukrainoje. Jis taip pat priminė apie savo šalies, kaip branduolinės galybės, statusą.

Į Maskvos žingsnį sekmadienį sureagavo ir JAV ambasadorė JT Linda Thomas-Greenfield.

„Prezidentas Putinas toliau eskaluoja šį karą visiškai nepriimtinu būdu, – nurodė ambasadorė. – Turime ir toliau griežčiausiai smerkti jo veiksmus.“

Lieka neaišku, kokia bus praktinė V. Putino įsakymo reikšmė. Rusijos ir JAV strateginių branduolinių pajėgų sausumos ir povandeninis segmentai paprastai nuolat yra pasirengę kovos veiksmams, kitaip nei branduolinius užtaisus galintys nešti bombonešiai ir kiti orlaiviai.

 

Jei V. Putinas lieps apginkluoti rusų bombonešius ar kitaip padidinti jų kovinę branduolinę parengtį – arba jeigu jis įsakys jūroje dislokuoti daugiau balistinėmis raketomis ginkluotų povandeninių laivų – Vašingtonas galėtų jaustis priverstas atsakyti tuo pačiu, perspėjo Amerikos mokslininkų federacijos branduolinių klausimų analitikas Hansas Kristensenas.

Pasak eksperto, toks scenarijus reikštų nerimą keliantį padėties eskalaciją ir potencialią geopolitinę krizę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()