Scholzas: Vokietija gynybai investuos 100 mlrd. eurų – „metas mums tapti patikimu ir pajėgiu NATO partneriu“  ()

Atsižvelgdama į Rusijos įsiveržimą į Ukrainą, Vokietija paskelbė planą, pagal kurį pirmenybė teikiama karinėms išlaidoms. Bus įsteigtas „specialus fondas“, skirtas geriau aprūpinti Vokietijos ginkluotasias pajėgas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas sekmadienį paskelbė Vokietijos kariuomenės stiprinimo planą, įsipareigodamas iš 2022 m. biudžeto 100 mlrd. eurų (112,7 mlrd. JAV dolerių) skirti ginkluotosioms pajėgoms ir pakartodamas savo pažadą skirti bent 2 proc. šalies BVP gynybai, kad saugumo išlaidos atitiktų NATO reikalavimus.

Apie naujus asignavimus M. Scholzas paskelbė Vokietijos parlamente sakydamas kalbą apie Vokietijos atsaką į Rusijos invaziją į Ukrainą. Jis sakė, kad šios išlaidos apims investicijas ir ginkluotės projektus Vokietijos kariuomenei.

O. Scholzas taip pat sakė, kad Vokietija tieks ginkluotę Ukrainos kariuomenei, taip pakeisdama ankstesnę politiką.

„Turime paremti Ukrainą, kai jai to labai reikia“, – sakė jis.

„Puldamas Ukrainą [Rusijos prezidentas Vladimiras] Putinas ne tik nori ištrinti šalį iš pasaulio žemėlapio, bet ir griauna Europos saugumo struktūrą“, – sakė Šolcas savo kalboje Vokietijos įstatymų leidėjams.

Kodėl svarbu didinti gynybą?

„Akivaizdu, kad turime gerokai daugiau investuoti į savo šalies saugumą, kad apsaugotume savo laisvę ir demokratiją“, – sakė O.Scholzas specialioje Bundestago sesijoje Berlyne.

Vokietija pranešė apie rekordiškai dideles 2021 m. NATO išlaidas gynybai, pateikdama 53 mlrd. eurų (63,8 mlrd. JAV dolerių) biudžetą šiems metams.

 

Ši suma yra 3,2 proc. didesnė nei prieš metus. Apskaičiuota, kad 2020 m. išlaidos neviršijo 51,4 mlrd. eurų.

O.Scholzo teigimu, 100 mlrd. eurų (112,7 mlrd. JAV dolerių), kurie šiemet bus skirti ginkluotosioms pajėgoms, yra vienerių metų padidinimas, nors šis žingsnis yra reikšmingas, nes JAV ir kitos NATO sąjungininkės dažnai kritikuoja Vokietiją dėl nepakankamų investicijų į gynybą.

„Mes ne vieni giname taiką“, – sakė jis, pridurdamas, kad Vokietija dislokuos daugiau pajėgų rytiniame NATO flange.

 

Buvę Vokietijos gynybos vadovai viešai atsargiai kalbėjo apie nepakankamą šalies karinę parengtį po to, kai praėjusį pirmadienį V. Putinas pasakė kalbą, kurioje paskelbė savo ketinimus ir motyvus įsiveržti į Ukrainą.

Sprendimas sustiprinti pajėgas ir įvykdyti minimalų NATO reikalavimą dėl 2 proc. BVP dydžio išlaidų gynybai buvo kaip kartūs vaistai kai kuriems įstatymų leidėjams, kuriuos buvo galima išgirsti neigiamai reaguojant į kanclerės pranešimą per Bundestago kalbą.

Parengta pagal „Deutsche Welle“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()