Belaisviai rusai: vieni buvo apgauti, kiti ėjo į armiją, kad išlaikytų šeimą: ką papasakojo belaisvio mama? (Video)  ()

Ukrainos kariškiai Charkove į nelaisvę paėmė keletą Rusijos kariškių, kurie buvo įsitikinę, kad važiuoja į pratybas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiti kariai žinojo, kur eina, tačiau armija jiems buvo vienintelis kelias išlaikyti savo šeimą.

„Mes važiavome į pratybas, bet mus šiek tiek apgavo. Todėl dabar aš nelaisvėje“, – pasakojo vienas ši belaisvių, rašo unian.net.

Kitas vyriškis patvirtino likimo draugo žodžius ir sakė, kad į karą juos pasiuntė vadai, tačiau jie patys apie tai, kad eina į mūšį su ukrainiečiais, nežinojo.

„Pradžioje kalbėjo, kad bus mokymai, tačiau vėliau metė tiesiai į priešakines linijas, nors kariauti niekas nenorėjo. Tačiau mums pagrasino, kad dabar karinė padėtis ir mus paprasčiausiai sušaudys“, – aiškino kareivis.

Vien Charkove sekmadienį, vasario 27 d., į nelaisvę paimti penki rusai.

BBC rusų tarnybos žurnalistams pavyko surasti ir vieno iš pirmųjų belaisvių mamą. Jis buvo paimtas į nelaisvę dar vasario 24 d. Tada Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vado Valerijaus Zalužno feisbuke buvo paskelbta dviejų vyriškių nuotrauka, kurią Rusijos propaganda iš karto paskelbė klastote.

Tačiau BBC susisiekė su keturiasdešimtmete Saratovo srities gyventoja Natalija Deineka, kuri papasakojo, kad vienas iš karių, tai jos sūnus Rafikas Rachmankulovas.

Natalija papasakojo, kad jos šeimoje šeši vaikai. Trys jos ir trys jos vyro. Abiems tai ne pirma santuoka.

 

Jos vyras montuotojas – dirba statybinėje organizacijoje, kuri stato tilpus ir dirba pamainomis. Ji taip pat važinėja su sutuoktiniu į keliones, tačiau dirba organizacijos parduotuvėje.

 

Rafikas vidurinysis Natalijos sūnus ir, kaip sako mama, „labai atidus, jautrus ir netgi „per minkštas“ vaikas“. Sportuoja, dirbo suvirintoju. Tačiau viskas buvo iki tol, kol jis pernai vasarą neišėjo tarnauti į kariuomenę. Iš pradžių atliko privalomą karinę tarnybą.

Jo mergina Lilija, su kuria taip pat susisiekė BBC patikslino, jos pernai gruodį Rafikas pasirašė profesionalaus kario sutartį, nes taip norėjo užtikrinti būsimos šeimos ateitį.

Gundė kur kas aukštesni atlyginimai nei civiliniame gyvenime ir galimybė gauti būstą.

„Šalyje dabar sunkūs laikai. Normalaus darbo nėra. Mūsų krašte praktiškai vienintelis būdas išgyventi dirbti pamainomis nematant šeimos. O kariškiai puikiai aprūpinti. Todėl jis ir kalbėjo, kad nori tuoktis su Lilija ir kurti šeimą“, – apie motyvus pasakojo Natalija.

 

 

Paskutinį kartą su sūnumi ji kalbėjo vasario 23 d. Tada jis sakė, kad Kantemirovo tankų divizija, kurioje tarnauja, dislokuota kažkur laukuose netoli Ukrainos.

Paklausta, kaip vertina padėtį Ukrainoje moteris sakė, kad nežino kas ten vyksta, nes neturi laiko žiūrėti televizijos ir skaityti laikraščių. Be to, neįdomu, ką politikai kalba apie šią šalį. O kariai tiesiog atlieka savo pareigą. Kur juos siunčia vadai, ten eina.

„Mano vaikas ten ėjo ne savo valia. Jį pasiuntė. Nežinau, kam tai reikalinga man ir jam“, – sakė kareivio mama.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(2)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: