[Karšta tema] Kas yra DEFCON ir branduolinis atgrasymas? Ar kada nors jis buvo aktyvuotas? Taip, ir ne vieną kartą (Video)  ()

Rusijos kariams tęsiant invaziją į Ukrainą, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė savo branduolines pajėgas pereiti į aukštą parengties lygį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo tada, kai Rusijos karinės pajėgos ketvirtadienį pradėjo įsiveržti į Ukrainą, JAV ir jų NATO sąjungininkės įvedė šaliai daugybę sankcijų, tikėdamosi sušvelninti invaziją.

Reaguodamas į šias ekonomines sankcijas ir NATO valstybių „agresyvius pareiškimus“, V. Putinas sekmadienį pareiškė, kad įsakė savo šalies branduolinėms atgrasymo pajėgoms pereiti į didesnę parengties lyg ir liepė savo aukščiausiems pareigūnams būti pasiruošusiems „specialiam kovinių pareigų režimui“.

Bet kas yra „branduolinis atgrasymas“?

Branduolinis atgrasymas yra Šaltojo karo laikų ideologija, naudojama siekiant užkirsti kelią bet kokiai branduolinei agresijai.

JAV ir tuometinei Sovietų Sąjungai varžantis branduolinių ginklų kūrime, JAV priėmė branduolinio atgrasymo strategiją, o tai reiškia, kad jei Sovietų Sąjunga ar kuri nors valstybė bandytų pulti, JAV reaguotų greitai ir pradėtų dar didesnį puolimą.

 

Putinas naudoja tą pačią strategiją. Rusijos prezidentas nurodė, kad jei JAV ir kitos NATO sąjungininkės ir toliau taikys griežtas sankcijas Rusijos ekonomikai arba bandys padėti Ukrainos pajėgoms, Rusija bus pasirengusi atsakyti branduoline ginkluote.

Putinas anksčiau yra sakęs, kad bet kuri šalis, kuri „trukdys mums“, susidurs su „tokiomis pasekmėmis, su kuriomis niekada nebuvo susidūręs savo istorijoje“.

Kas yra DEFCON?

DEFCON, reiškianti gynybai parengtą būseną (Defense Ready Condition), yra tai, ką Pentagonas naudoja norėdamas nurodyti kitų šalių grėsmių, su kuriomis šalis susiduria, lygį, o tai lemia pasirengimą bet kokiam galimam atsakui.

 

Yra penki DEFCON lygiai: nuo DEFCON 1 iki 5. DEFCON 5 yra žemiausia parengties būsena, o DEFCON 1 yra maksimali parengtis, t.y. tuoj prasidės arba jau prasidėjo branduolinis karas. Nors spėliojimų apstu, pareigūnai saugumo sumetimais niekada viešai nepasako, kokiam DEFCON lygiui priklauso šalis.

JAV niekada nepasiekė DEFCON 1. Manoma, kad aukščiausias buvo DEFCON 2, kuris, kaip pranešama, įvyko per 1962 m. Kubos raketų krizę ir 1991 m. per Persijo įlankos karą. DEFCON 3 buvo paskelbtas tris kartus: per 1973 m. Jom Kipuro karą tarp Izraelio ir arabų koalicijos, 1976 m. Šiaurės Korėjos kirvių skerdynių incidentą ir 2001 m. rugsėjo 11-osios atakas.

Kaip galėtų atrodyti DEFCON 1 lygis, pavaizduota filme „WarGames" (1983):

 

Rusija turi savo DEFCON versiją, nors jos etapai neaiškūs. Dmitrijus Alperovičius, Johnso Hopkinso universiteto Alperovičiaus kibernetinio saugumo studijų instituto įkūrėjas ir buvęs kibernetinio saugumo grupės „CrowdStrike“ vyriausiasis technologijų pareigūnas, tviteryje teigė, kad Rusija turi keturis lygius. Putino įsakymai pakelia padėtį į aukštąjį lygį, panašų į JAV antrąjį.

Ar NATO turi branduolinių ginklų?

NATO narės turi branduolinių ginklų, tačiau organizacija teigia, kad vienintelis jų tikslas yra atgrasymas. Šių ginklų daugiausia turi JAV, o šalis visiškai kontroliuoja visus Europoje dislokuotus ginklus. Be JAV, branduolinį ginklą turi NATO narės Jungtinė Karalystė ir Prancūzija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()