[Žinios trumpai] Kuleba pirmą kartą papasakojo, kokios kautynės vyko dėl Rusijos atjungimo nuo SWIFT: „turėjau veikti taip, kaip yra uždrausta diplomatijoje, bet paskui prasidėjo Armagedonas“  (12)

Kuleba dėl sankcijų Rusijai: „nebuvo nieko sudėtingesnio už istoriją su SWIFT – turėjau veikti taip, kaip yra uždrausta diplomatijoje“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-20 [Žinios trumpai] Kuleba pirmą kartą papasakojo, kokios kautynės vyko dėl Rusijos atjungimo nuo SWIFT: „turėjau veikti taip, kaip yra uždrausta diplomatijoje, bet paskui prasidėjo Armagedonas“  (12)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos diplomatams teko veikti itin nediplomatiškai, kad užblokuotų Rusijos bankų prieigą prie SWIFT sistemos.

Apie tai leidiniui „Ukrayinska Pravda“ sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmitrijus Kuleba.

„Pasakysiu atvirai, jei būtume veikę kaip klasikinės diplomatijos instrumentai, nebūtume gavę jokio Rusijos bankų atjungimo nuo SWIFT. Buvo du esminiai momentai, norint pasiekti šį rezultatą. Pirmasis buvo prezidento Zelenskio įtraukimas į Europos Sąjungos viršūnių susitikimą internetu. Šiame susitikime Zelenskis pasakė, kad galbūt tai paskutinis kartas, kai mato jį gyvą. Šis pokalbis jiems padarė didžiulį įspūdį.

Kitą dieną prisijungiau į Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikimą, kuriame jie svarstė, kokias sankcijas taikyti. Prieš tai gavau informaciją, kad dėl SWIFT nieko nenuspresta, nes yra šalys, kurios blokuoja sprendimą.

Ir aš turėjau veikti labai nediplomatiškai, iš principo tai draudžiama diplomatijoje – vadinau visus vardu. Ir ne pagal šalių pavadinimus, o konkrečiai pagal pavardes, pagal žmonių vardus. Ir aš tai padariau.

Tai labai, švelniai tariant, ne pagal taisykles, buvo be galo rizikinga. Bet aš tai supratau arba dabar, arba niekada, todėl tai padariau. Paminėjau penkias pavardes.

Mano turima informacija, po to, kai aš atsijungiau ir jie tęsė susitikimą, buvo tiesiog Armagedonas. Maždaug per kitas dvi valandas man paskambino trys kolegos, du skambino, o vienas atsiuntė žinutę. Žinutė buvo tokia: „Kaip drįstate meluoti man ir mano šaliai, kad mes ten esame prieš kažką. Mes niekada net nekalbėjome apie SWIFT.“

 

Tai buvo nemalonu, bet man nerūpėjo, nes svarbiausia, supratau, jog tai duoda naudos. Paskambino kitas žmogus ir beveik su ašaromis balse ėmė sakyti: „Suprask, tai taip sunku, tai sukels tokias pasekmes mūsų šaliai, mes negalime to padaryti, kainos kils, mūsų piliečių namuose nebus šviesos“.

Aš pasakiau: „Žiūrėkite, jūs nerimaujate, kad jūsų namuose nebus šviesos? Mes nerimaujame, kad mes išvis neturėsime namų, nes jie bus subombarduoti. Sutikite, kad tai nėra proporcingi dalykai“.

Ir trečias skambutis buvo: „Dmitrijau, aš išgirdau tave, aš ką tik surengiau spaudos konferenciją ir pasakiau, kad mano šalis palaiko visišką Rusijos atskyrimą nuo SWIFT, mes už jus“.

 

Taip pralaužėme ledus atjungiant Rusijos bankus nuo SWIFT“, – sakė Kuleba.

„Nuoširdžiai pasakysiu, kad per visą mano diplomatinę karjerą nebuvo nieko sudėtingesnio už SWIFT istoriją. Tačiau rezultatas yra, ir šis tabu buvo panaikintas. O dabar, prieš dvi dienas, kalbėjausi su labai įtakingos ES šalies užsienio reikalų ministru. Jis man pasakė vieną sakinį, o dabar noriu, kad šią frazę man kartotų visi Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai. Frazė skamba taip:

– Dmitrijau, mūsų vyriausybė nebeturi jokių tabu dėl jokių sankcijų Rusijai. Tokios nuotaikos reikia, kad iš tikrųjų būtų iškovota visiška ir negrįžtama sankcionuota pergalė prieš Rusiją“, – apibendrino ministras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(64)
(1)
(63)

Komentarai (12)