[Žinios trumpai] Per vos daugiau nei mėnesį Ukrainoje jau žuvo 7 rusų generolai - ką tai reiškia Rusijai?  ()

Ukrainos pajėgos per vos daugiau nei mėnesį trunkančią Rusijos invaziją jau nukovė 7 priešo generolus. Tai - neįtikėtinai didelis skaičius. Palyginimui, per 10 metų trukusią invaziją į Afganistaną, žuvo tik 5 sovietų generolai. Bet ką tokie nuostoliai reiškia Rusijai?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-03-27 [Žinios trumpai] Per vos daugiau nei mėnesį Ukrainoje jau žuvo 7 rusų generolai - ką tai reiškia Rusijai?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijoje jau žuvo septyni generolai - Magomedas Tušaevas, Adrejus Suchovetskis, Vitalijus Gerasimovas, Andrejus Kolesnikovas, Olegas Mitajevas, Andrejus Mordičevas ir Jakova Riazancevas. Karybos ekspertas Olegas Ždanovas teigia, kad net palyginti su Antruoju pasauliniu karu šis skaičius yra milžiniškas. Tokiuose trumpuose konfliktuose tiek aukšto rango karininkų įprastai nežūva.

Generolas šiuo atveju gali vadovauti net 15 tūkstančių karių. Šis laipsnis suteikiamas daug patirties sukaupusiems karininkams, turintiems reikalingų gebėjimų, išsilavinimo ir žinių divizijoms vadovauti. Generolų Rusijos karinėms pajėgoms tikrai nepritrūks, bet šie praradimai yra labai rimti ir kiek keisti.

Ždanovas mano, kad tiek daug rusų generolų Ukrainoje nukaunama dėl to, kad jie yra stumiami arčiau aktyvių veiksmų. Taip gali nutikti dėl visos eilės skirtingų priežasčių. Tačiau panašu, kad tai yra susiję su prasta rusijos karių motyvacija. Trūksta atsargų, praradimai labai dideli, o kovos tikslai - neaiškūs. Taigi, generolai su savo štabais yra stumiami arčiau kovojančių karių, kad galėtų ne tik planuoti veiksmus, bet ir rodyti pavyzdį.

Kita galima priežastis - įstrigimas savo prieš invaziją sukurtuose planuose. Gali būti, kad generolai laikosi ten, kur buvo numatyta, bet kova vyksta arčiau nei buvo tikėtasi. Ukrainos pajėgų pasipriešinimas yra tvirtesnis nei kas nors galėjo prognozuoti.

 

Ką reiškia tokie generolų praradimai? Hierarchinė struktūra Rusijos karinėse pajėgose yra labai tvirta ir svarbi. Pakeisti žuvusį vadą įmanoma, tačiau jis gali susidurti su nepaklusnumu. Be to, generolų praradimai dar labiau smukdo karių moralę. Kiekvienas toks nukautas karininkas reiškia, kad Rusijos pajėgoms teks keisti struktūras, kad būtų išlaikyta kontrolė.

(34)
(1)
(33)

Komentarai ()

Susijusios žymos: