Karo ekspertai – apie Rusijos kariuomenės galimybes: nustokite fantazuoti  ()

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertai siūlo nepervertinti Rytų Ukrainoje telkiamų Rusijos pajėgų, esą karo pradžioje rusai siuntė tai, ką turėjo geriausio, o dabar neva graibomos antrarūšės pajėgos. Jų teigimu, gali būti, kad, vengdama karinės pauzės Donbase, Rusija bandys strimgalviais mesti į puolimą neapsiuosčiusias pajėgas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vertindami Rusijos rezervus Ukrainoje „Locked N’ Loaded“ teigia norintys pakartoti tiems, kurie išpūtę žandus aiškina, kad neva čia dabar truputį pažaidė, bet jau dabar tai persigrupuos, surinks ir kaip duos“, – nuo vasario 24 dienos Ukrainoje kariaujama su viskuo, ką Rusija turėjo geriausia.

„Taktiniu lygmeniu kariauja blogai – dvesia ir dega. Tai, ką dabar orkai renka, yra antros, trečios arba „žemiau plintuso“ kategorijos pajėgos – neapmokyti rezervistai, karo akademijų kursantai, samdiniai. Taip pat reikia suprasti, kad artileristai, logistai, oro, jūrų pajėgų, kosmoso pajėgų kariai neis į puolimą Ukrainoje kaip pėstininkai. Kitų stebuklingų, modernių armijų ir divizijų nėra. Tiesiog jų nėra – nustokite fantazuoti“, – rašo jie.

Anot ekspertų, Rusijos kariuomenės geriausi vadai vadovavo jų geriausiems vienetams ir jie lygiai taip pat „dvesia ir dega“ nuo vasario 24 dienos, naujų ar tuo labiau geresnių „karo genijų“ taktiniu lygmeniu neatsiras.

„Rusija patyrė ir patiria didžiulius karinės technikos nuostolius. Ne tik iškonservuojama sena technika, bet tankai, pėstininkų kovos mašinos, šarvuočiai imami iš mokomųjų dalinių ir keliauja į frontą. Su kuo mokysis pavasarį pašaukti būsimieji orkų tankistai ir mechanizuoti pėstininkai, velniai žino. Žinoma, tai nereiškia, kad Rusija nebeturi technikos. Dar yra begalės senos technikos, kuri yra ir bus traukiama į dienos šviesą. Tačiau prieš tai paminėti dalykai daug ką pasako“, – teigia jie.

Tad galvojant apie Rusijos kariuomenę jie ragina nežiūrėti tik į žemėlapį, svarstant, kad negali tokia didžiulė šalis nebeturėti rezervų, o analizuoti.

Rusai pasistūmėjo į priekį

Donbaso krypties šiauriniame flange okupantai, anot ekspertų, toliau nesėkmingai puolė Sjeverodonecko sektoriuje, ypač ties Novotoškivske.

 

„Taip pat orkai bandė atakuoti link Slovjansko iš šiaurės – nuo Iziumo ir iš pietryčių – nuo Popasnos, kelis kilometrus pasistūmėjo į priekį, tik klausimas, ar ilgam“,– rašo jie.

Ekspertai atkreipia dėmesį, kad tai nekeičia trečiadienį išsakyto vertinimo, jog nuo vasario 24 d. Donbase kovojusios „vietinės“ pajėgos – dalis 20-osios armijos, 6 armija, separų vienetai, samdiniai – išsisėmė ir dabar daužo galva į sieną norėdami kelių dalykų: palaikyti įtampą fronte, sudaryti sąlygas gerokai parūgusioms pajėgoms iš kitų krypčių, atkurti kovinę galią, sukaupti rezervus ir susipažinti su padėtimi fronte.

„Susidaro įspūdis, kad laikas, kiek „vietinės“ pajėgos gali daužyti galvą į sieną ir kiek reikia naujai atvykusioms parūgusioms pajėgoms pasiruošti, nesutampa, – rašo jie. – Tai yra „vietinės“ pajėgos jau išsikvėpė, o naujai atvykusios dar nepasiruošusios.“

 

Būtent todėl, pasak jų, vietomis rusai pereina į greitą gynybą, siekia įsitvirtinti užimtose pozicijose, tačiau ar ukrainiečiai lauks, kol okupantai pasiruoš, bus matyti.

„Kartu neatmestina, kad agresorius, vengdamas mūšio pauzės, kuri duotų laiko ukrainiečiams priimti sprendimus (pavyzdžiui, kontratakuoti arba geriau įtvirtinti gynybą), bandys strimgalviais mesti į puolimą neapsiuosčiusias pajėgas – tai darė ne kartą“, – rašo jie.

Pietiniame flange, anot „Locked N’ Loaded“, vyksta taktinis pasistumdymas Vuhledaro–Didžiosios Novosilkos sektoriuje, ten rusai bando pulti ir Huliaipolėje, kur aktyvesni ukrainiečiai.

Mariupolis dar kaunasi, Pietų ir Kijevo kryptyse – be pakitimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(54)
(0)
(54)

Komentarai ()

Susijusios žymos: