[Žinios trumpai] JAV Senatas vienbalsiai patvirtino ginklą, kuris palaužė Hitlerį: liko tik keli žingsniai iki „Lend-Lease“ programos ir ką tai duos Ukrainai  (6)

Ginklas, palaužęs Hitlerį: ką „Lend-Lease“ programa duos Ukrainai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Senatas vienbalsiai patvirtino įstatymą, kuris leis greičiau tiekti ginklus Ukrainai.

Dabar įstatymas Atstovų rūmuose. O paskutinis įstatymo priėmimo etapas – JAV lyderio Joe Bideno parašas. Tačiau tikimybė, kad dokumentas bus galutinai priimtas, yra labai didelė.

Kas yra „Lend-Lease“ programa, kaip už tai Ukraina sumokės ir kaip tai padės laimėti karą prieš Rusiją?

Apie „Lend-Lease“ programą tikriausiai esate girdėję visi dar istorijos pamokose. Lietuviškai ši sąvoka – lendlizas. Lendlizas – tai JAV karinių tiekimų programa Antrojo pasaulinio karo metu. Tai karinės technikos nuoma ir karinių žaliavų, degalų, šaudmenų ir kitų materialinių išteklių nuoma bei perdavimas D. Britanijai, SSRS, Kinijai, Prancūzijai ir kitoms antinacistinės koalicijos narėms.

Taigi, tai procedūra, kuri pagreitina ginklų ir kitų prekių, reikalingų karui laimėti, tiekimo procesą, įskaitant:

  • vaistus;
  • techniką;
  • naftą ir kt.

Kada bus priimtas lendlizas Ukrainai?

Ne anksčiau nei balandžio pabaigoje, nes dabar JAV Atstovų rūmai išeina dviejų savaičių atostogų.

Lendlizas SSRS

Lendlizo programa iš JAV jau yra pasinaudojusi Sovietų Sąjunga: tuomet tokia programa padėjo nugalėti ankstesnį fašistų lyderį Hitlerį.

Tarp pristatymų buvo:

  • tankai ir artilerija;
  • kuras karinei įrangai;
  • maistas žmonėms, kuriems karo metu reikėjo pagalbos.

JAV karinę pagalbą tiekė sąjungininkams pagal tokią programą Antrojo pasaulinio karo metais, nuo 1941-ųjų iki 1945-ųjų.

 

SSRS buvo tarp šalių gavėjų. Iš viso amerikiečiai tiekė ginklų (pagal dabartines kainas) už maždaug 690 milijardų dolerių.

Kaip SSRS susimokėjo?

Tiesą sakant, Sovietų Sąjunga iki šiol visko neišmokėjo: paskutinė įmoka numatyta 2030 m. Tačiau, atsižvelgiant į dabartinius Rusijos ir JAV santykius, šių mokėjimų likimas neaiškus.

Tačiau žinoma, kad iš pradžių Jungtinės Valstijos Sovietų Sąjungai pateikė 2,6 milijardo dolerių sąskaitą, tačiau po beveik trisdešimties metų derybų šalys susitarė dėl 722 milijonų dolerių.

Lendlizas: apmokėjimas ir kitos sąlygos

Programa tęsis iki 2022 metų spalio 1 dienos (nors dabar skamba data „iki 2023 m.“, tačiau tai reiškia finansinį, o ne kalendorinį laikotarpį).

 

Pagal šį dokumentą JAV galės siųsti karines prekes į Ukrainą kreditu arba lizingu (tai yra labai ilgam laikui). Paskola turės būti grąžinta oficialiai pasibaigus karo veiksmams.

Tuo pačiu metu panaudota technika gali būti nurašyta, taip pat nereikalaujama mokesčio už sunaikintą įrangą. O nepanaudotas, išlikusias prekes/medžiagas galima arba grąžinti, arba už jas sumokėti (bet tada jos pagaliau lieka Ukrainos nuosavybe).

Štai kodėl daugelis ekspertų lendlizą vadina „praktiškai neatlygintina pagalba“.

Lendlizas Ukrainai: kokios įrangos galima tikėtis?

Jau buvo siūlymų Ukrainos kariuomenei išsiųsti S-300 (kalbame apie sovietinių laikų oro gynybos sistemas), kurios liko tarnauti keliose NATO šalyse, taip pat nepilotuojamas ir priešlėktuvines sistemas ir daug daugiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(71)
(2)
(69)

Komentarai (6)