[Žinios trumpai] Vokiečiai pradeda susivokti? „Aš klydau, Nord Stream 2 buvo klaida“ – atsiprašo Vokietijos prezidentas dėl Rusijos ir Putino politikos  (1)

Vokietijos prezidentas Frankas Walteris Steinmeieris atsiprašė už bendravimą su Vladimiru Putinu ir „Nord Stream 2“ projektą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-04-08 [Žinios trumpai] Vokiečiai pradeda susivokti? „Aš klydau, Nord Stream 2 buvo klaida“ – atsiprašo Vokietijos prezidentas dėl Rusijos ir Putino politikos  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savaitgalį J. Steinmeieris sulaukė Ukrainos ambasadoriaus Vokietijoje Andriaus Melnyko ir Lenkijos vicepremjero Jaroslawo Kaczynskio kritikos dėl artumo Rusijai. Jiedu davė interviu Vokietijos žiniasklaidai, o A. Melnykas laikraščiui „Tagesspiegel“ sakė, kad Steinmeieris rimtai nesiryžo nutraukti Rusijos politikos.

Jis sakė, kad Steinmeieris dešimtmečius kūrė „kontaktų su Rusija tinklą“.

Jis pridūrė: „Steinmeieriui santykiai su Rusija buvo ir tebėra esminiai – net šventi“.

Kaczynskis atkreipė dėmesį į Vokietijos užsienio politiką leidiniui „Welt am Sonntag“, pažymėdamas, kad jo šalis „nepatenkinta Vokietijos vaidmeniu Europoje“.

Po šių pareiškimų Vokietijos prezidentas pripažino savo klaidą bendravus su Rusijos lyderiu Putinu.

Socialdemokratas Steinmeieris, ėjęs kanclerės Angelos Merkel užsienio reikalų ministro pareigas prieš tapdamas prezidentu, atsiprašė pirmadienį, balandžio 4 d., Bellevue rūmuose pokalbio su žurnalistais metu.

Tarp klaidų jis nurodė savo pasisakymą dėl Rusijos ir Vokietijos dujotiekio „Nord Stream 2“, kurį dar pernai apibūdino kaip „tiltą“ abiejų šalių santykiuose.

Dujotiekio projektą nagrinėjo JAV ir kitos Vokietijos sąjungininkės, nes jos tvirtino, kad jis būtų susilpninęs Ukrainą, pasitraukdamas iš energijos tranzito verslo, ir pasiųsdamas klaidingą signalą V. Putinui po to, kai 2014 m. aneksavo Krymą.

Jis sakė: „Mano įsikibimas į „Nord Stream 2“ buvo akivaizdi klaida“.

 

„Mes laikėmės tiltų, kuriais Rusija nebetikėjo ir dėl kurių mus perspėjo mūsų partneriai.“

Jis pridūrė: „Mano vertinimas buvo toks, kad Vladimiras Putinas nesitaikytų su visišku ekonominiu, politiniu ir moraliniu savo šalies žlugimu dėl savo imperinės manijos. Aš, kaip ir kiti, klydau.“

Steinmeieris taip pat kalbėjo apie Rusijos politikos „apkartusį įrašą“.

Jis sakė: „Mums nepavyko pastatyti bendro Europos namo, į kurį įtraukta ir Rusija. Mums nepavyko Rusijos įtraukti į bendrą regiono saugumo architektūrą“.

Jis taip pat sakė, kad tol, kol Rusijai vadovaus Putinas, „nebus sugrįžta į prieškarinį status quo“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai (1)