[Žinios trumpai] Rusijos mokslininkas aiškina, kodėl Putinas nedrįsta panaudoti branduolinio ginklo  ()

Apie tikimybę, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Ukrainoje panaudos branduolinį ginklą, kalbama nuo invazijos pradžios. Tokia grėsmė, atrodo, sustiprėjo, kai Rusijos puolimas Ukrainoje ėmė strigti, o ukrainiečiai ėmė geriau ginkluotis. Tačiau Rusijos mokslų akademijos Geografijos instituto mokslininkas Dmitrijus Oreškinas mano, kad žino, kodėl Putinas nedrįsta naudoti tokio ginklo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oreškinas mano, kad Putinui nebeliko kuo grasinti Vakarams. Dar prieš invaziją jis perspėjo šalis nesikišti, o vėliau teigė, kad įsikišusioms šalims bus suduotas „žaibiškas smūgis“. Iš Putino lūpų, atrodo, branduolinio smūgio grasinimai tiesiogiai skamba retai, bet jis teigė, kad atsakas būtų toks, kokio šalys savo istorijoje dar nėra mačiusios. Tuo tarpu likusi Rusijos valdančiojo elito dalis ir Kremliaus kontroliuojami propagandistai branduoliniais ginklais žvangina labai atvirai.

Tačiau Oreškinas mano, kad Putinas branduolinių ginklų nenaudos.

„Jis manė, kad Vakarai išsigąs užuominų apie branduolinį ginklą. Tačiau viskas, ką jis, savo nuostabai, sugebėjo pasiekti yra Vakarų susitelkimas ir pasiruošimas dar griežtesniam reagavimui. Jam tai - naujiena, kad jie nustojo jo bijoti ir pradėjo jo nekęsti“, rašo Oreškinas.

Oreškino nuomone, branduoliniai grasinimai nenutils. „Putino brigada neturi kito pasirinkimo, išskyrus tos pačios virvės tampymą ir kartojimą - mes turime branduolinį ginklą. Vakarai žino, kad jie turi branduolinį ginklą, bet tiki, kad Putinas bijos jį panaudoti. Ir aš taip manau“, teigia mokslininkas.

 

Viena iš to priežasčių, Oreškino nuomone, NATO atsakas. Net jei Rusijos branduolinis smūgis būtų ribotas - taktinis branduolinis smūgis Ukrainoje - NATO atsakytų tiesiogiai Rusijoje. „Putinas gerai supranta, kad pralaimi, bet toliau gąsdins ir grasins. Ir, aišku, jis mojuos atomine bomba, kaip Chruščiovas savo batu per stalą Jungtinėse Tautose“, teigia Oreškinas.

(37)
(1)
(36)

Komentarai ()