[Žinios trumpai] Viename iš karščiausių pasaulio taškų atsinaujino kovos – šalies sostinę drebina susirėmimai: viską lėmė vienintelio žmogaus žingsnis  ()

Karinė padėtis itin kaista dar viename karštame pasaulio taške – šalies sostinę jau drebina susirėmimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antradienį Libijos sostinėje kilo susirėmimai, kai parlamento paskirtas ministras pirmininkas Fathi Bashagha bandė perimti vyriausybę iš konkuruojančios administracijos, kuri atsisako perleisti valdžią. Tačiau Fathi Bashagha bandymas buvo nesėkmingas – jis buvo priverstas atsitraukti.

Bashagha atvyko į Tripolį naktį po dviejų mėnesių aklavietės tarp konkuruojančių Libijos administracijų, tačiau po kelių valandų pasitraukė, nes sostinę sukrėtė susirėmimai, pranešė jo biuras.

Dėl krizės kyla pavojus, kad Libija po dvejų metų santykinės taikos vėl įsitrauks į užsitęsusias kovas ir sugrąžins šalies padalijimą tarp rytų remiamos Bashagha vyriausybės ir Abdulhamido al-Dbeibah vadovaujamos Tripolio administracijos.

Politinė aklavietė jau paskatino dalinę Libijos naftos objektų blokadą, perpus sumažindama pagrindinį jos užsienio pajamų šaltinį. Diplomatija, kuria siekiama išspręsti krizę arba padėti pagrindą naujiems rinkimams, vyksta lėtai.

Antradienio rytą sostinėje nuaidėjo sunkiųjų ginklų ir automatinių pabūklų garsai, buvo mokiniai buvo atšaukti iš mokyklų, o įprastai intensyvus eismas piko valandomis faktiškai sustojo.

Pavieniai šaudymai tęsėsi ir Bashagai išvykus, bet vėliau ryte nurimo.

„Tačiau platesnis eskalavimas atrodo mažai tikėtinas, atsižvelgiant į tai, kad Bashagha greitai pasitraukė iš Tripolio, prasidėjus kovoms“, – sakė Libijos ekspertas Jalelis Harch.

 

Akivaizdu, kad nė vienai pusei nepavyksta įgyti lemiamo karinio pranašumo visoje šalyje. Atrodo, kad Libijos dabar laukia ilgesnis aklavietės laikotarpis.

Libiją nuo 2011 m., kai buvo nuverstas ilgametis diktatorius Muammaras Gaddafi, drasko suirutė, o 2014 m. ji suskilo tarp konkuruojančių Rytų ir Vakarų frakcijų. 2020 m. sudarytos trapios paliaubos.

Planas surengti prezidento rinkimus gruodį žlugo, kilus ginčams tarp pagrindinių frakcijų ir prieštaringų kandidatų, o parlamentas, karo metu palaikęs Rytų pusę, nusprendė paskirti naują administraciją.

 

Vienybės vyriausybės ministras pirmininkas Dbeibahas atmetė parlamento žingsnius, sakydamas, kad jo administracija vis dar galioja ir valdžią jis perduos tik po rinkimų.

Bashagha, buvęs vidaus reikalų ministras, ne kartą yra sakęs, kad į Tripolį patektų be smurto. Ankstesni jo bandymai tai padaryti baigėsi tuo, kad jo vilkstinę užblokavo konkuruojančios grupuotės.

Praėjusią savaitę parlamentas pareiškė, kad Bashagha vyriausybė kol kas gali dirbti iš Sirto, esančio netoli buvusios fronto linijos tarp Rytų ir Vakarų frakcijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()