[Žinios trumpai] Dėl Rusijos nesąmonių ES žada priimti radikalų įstatymą - labai greitai palies visas naujas statybas  (19)

Europos Sąjunga 40 % savo dujų gauna iš Rusijos. Tai yra nepriimtina ir iki 2030-ųjų privalo baigtis. Tik kaip?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Komisija pristato Saulės stogų iniciatyvą, pagal kurią jau 2029 metais visi nauji valstybiniai, komerciniai ir gyvenamieji pastatai privalėtų būti statomi su saulės jėgainėmis ant stogo. Toks projektas kuriamas dėl to, kad Europa turi padvigubinti savo atsinaujinančių energijos išteklių naudojimą, kad galėtų atsijungti nuo Rusijos iškastinių energetinių išteklių. Tai - ir energetinės nepriklausomybės, ir švarios aplinkos siekis. Europa už dujas Rusijai kasdien sumoka daugiau nei 110 milijonų dolerių.

Europos Sąjunga nori iki 2025-ųjų turėti bendrus 320 GW saulės jėgainių pajėgumus. 2030 metais šis skaičius turėtų siekti 600 GW. Šiuo metu saulės jėgainės patenkina tik maždaug 5 % visų Europos Sąjungos energijos poreikių.

Saulės jėgainių stogai atrodo keista idėja? Skaičiuojama, kad ši iniciatyva padėtų iš saulės užsitikrinti 25 % viso Europos energijos poreikio. Saulė šviečia ne visada, Europoje vis dar būna žiema, bet skaičiavimai rodo, kad rusiškas dujas teoriškai būtų galima beveik visiškai pakeisti saulės jėgainėmis.  Europos Komisija teigia, kad tokia energija gali būti netgi pigesnė nei dabartinė iš dujų gaminama elektra.

Saulės jėgainės ant naujų valstybinių ir komercinių pastatų taptų privalomomis jau 2027 metais, ant naujų gyvenamųjų namų jos  privalomai būtų diegiamos nuo 2029 metų. Tiesa, atrodo, kad tik ant daugiabučių - kažin, ar individualūs namai bus masiškai aprūpinami saulės jėgainėmis.

 

Be to, ES stengiasi sumažinti energijos suvartojimą. Viso to rezultatas turėtų būti tai, kad pavyktų atsisveikinti su rusiškomis dujomis. Jau visai greitai (tie 8 metai netruks praeiti) Europa turėtų švaresnį orą ir, galbūt, pigiau šildomus ir apšviečiamus namus. Tuo pačiu būtų skatinama saulės jėgainių technologijų plėtra ir pramonė. Tos dujos, kurias Europa importuoja iš kitus, būtų skirtos pramonei, kuriai atsitraukti nuo iškastinio kuro reikės daugiau laiko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(51)
(2)
(49)

Komentarai (19)