[Žinios trumpai] Atrastas naujas būdas perimti hipergarsines raketas: pakanka paprasto nešiojamojo kompiuterio  ()

Naujoji sistema veikia kaip žmogaus smegenys, tačiau turi pakankamai apdorojimo galios kaip įprastas nešiojamasis kompiuteris.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos mokslininkai skelbia sukūrę dirbtinio intelekto technologiją, kuri gali numatyti hipergarsinių raketų kursą net tada, kai jos artėja prie savo tikslo penkis kartus didesniu nei garso greičiu.

Apie tai praneša „South China Morning Post“.

Leidinys rašo, kad hipergarsinė raketa gali skristi daug didesniu greičiu nei garso greitis ir likti nepastebėta oro gynybos sistemų.

Tokios šalys kaip Rusija ir Šiaurės Korėja reguliariai išbando hipergarsines raketas, kaip ir JAV.

„Kadangi atsiranda vis daugiau valstybių, ginkluotų hipergarsinėmis raketomis, reikia atsakomųjų priemonių sistemų“, – rašoma straipsnyje.

2022 m. balandžio mėn. tapo žinoma, kad Gynybos pažangių tyrimų projektų agentūra (DARPA) kuria savo sistemą, skirtą kovai su hipergarsinėmis raketomis.

„Projektas žengė į antrąjį etapą. Inžinieriai planuoja suprojektuoti kelis gaudyklių modelius“, – praneša „Interesting Engineering“.

Gynybos pramonėje dirbančių Kinijos mokslininkų teigimu, jų naujoji sistema yra pagrįsta dirbtiniu intelektu ir gali nustatyti galimą įskridusios raketos trajektoriją bei inicijuoti atsakomąjį atsaką 3 minučių persvara.

Tyrėjai paskelbė straipsnį apie šią sistemą Kinijos mokslo žurnale „Journal Of Astronautics“.

Tyrėjai planuoja naudoti mašininio mokymosi algoritmą, kad ištirtų duomenis iš ankstyvųjų hipergarsinio skrydžio stadijų, kad nustatytų jo galimą eigą vėlesniuose etapuose.

 

Kalbėdamas su SCMP, vienas iš tyrėjų pripažino, kad išankstinio perspėjimo sistemos duomenyse yra daug „triukšmo“, todėl dirbtiniu intelektu sunku atsekti artėjančią grėsmę. Taigi, komanda sukūrė unikalų gilaus mokymosi algoritmą, kuris gali pašalinti signalo triukšmą ir veikti kaip žmogaus smegenys, sutelkiant dėmesį į naujausius ir svarbiausius duomenis.

Dėl to DI sistema gali numatyti hipergarsinių raketų trajektoriją, turėdama pakankamai skaičiavimo galios iš nešiojamojo kompiuterio. Mokslininkai teigia, kad rezultatus galima gauti per 15 sekundžių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(4)
(16)

Komentarai ()