JAV pagal vėjo jėgainėse pagaminamos energijos kiekį pakilo į pirmąją vietą  (7)

Vėjo jėgainių gaminamos energijos "varžybose" JAV pralenkė Vokietiją. Ši valstybė 2008 metais pagamino daugiausiai elektros naudodama atsinaujinančio gamtinio šaltinio - vėjo - jėgą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauji vėjo jėgainių projektai praėjusiais metais JAV sudarė 42% visų naujų energijos gamybos pajėgumų. Bendras per praėjusius metus įrengtų tokio tipo generatorių galingumas sudaro 8.4GW. Dabar JAV vien iš vėjo jėgainių gauna apie 25GW energijos, o tai yra vienu gigavatu daugiau nei Vokietijoje (24GW), kuri užima garbingą antrąją vietą.

Daugelis atsinaujinančios nergijos technologijų, ypač fotogalvaninė, siekia vadinamojo "tinklo lygiavertiškumo" (angl. "grid parity") - taško, kuriame jų generuojamos galios kaina atitiktų iškasamomis kuro rūšimis gaunamos energijos kainą. Viena arčiausiai šio tikslo esanti technologija yra vėjo jėgainės, kadangi jų santykinė kaina sumažėjo dėl tobulėjančios turbinų technologijos bei didelio masto plėtros šioje ekonomijos šakoje.

Praėjusiais metais vėjo energija sudarė didžiausią energetikos prieaugį Europoje; JAV tapo šio tipo energijos gamybos lyderiu, o Kinija net padvigubino savo turimus resursus vos per vienerius metus, įvertinant tai, kad šalis savo pajėgumus padvigubina jau ketvirti metai iš eilės.

Bendras pasaulyje pagaminamos vėjo energijos kiekis padidėjo apie 30 procentų - pasiekta bendra 121GW galia. Organizacijos "Global Wind Energy Council" (GWEC) vertinimu, vien tik naujos įrangos rinka pasaulyje sudaro 50 milijardų dolerių.

Europoje vėjo elektrinių pagaminama galia padidėjo 8.9GW. Anksčiau plėtra buvo daugiau sukoncentruota Danijoje, Vokietijoje ir Ispanijoje; 2008 metais plėtra buvo tolygiau pasiskirsčiusi ir tarp kitų ES šalių, įskaitant Prancūziją ir Didžiają Britaniją.

Azija prie pasaulinio prieaugio prisidėjo maždaug trečdaliu, tačiau apie plėtros tolygumą čia kalbėti neišeina. Kinija įrengė 6.3GW naujų jėgainių. Tokią ekonomikos politiką šalis pasirinko kaip vieną iš būdų kovoti su pasauline ekonomikos krize, ir tikisi pakartoti lygiai tokius pačius plėtros tempus 2009 metais. Jei tai pasitvirtintų, Kinija pralenktų 'tradicinius' vėjo energijos gamintojus - Ispaniją ir Vokietiją.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)