Popierinių knygų eros pabaigą išpranašavęs fantastas sutiko savo kūrinius leisti e-formatu  (2)

Žymus fantastinių knygų autorius Rėjus Bredberis (Ray Bradbury), kuriam dabar yra 91-eri metai, visada buvo nusiteikęs prieš internetą ir atvirai kritikavo šią technologiją už tai, kad žmones atitraukia nuo knygų skaitymo. Deja, net ir jam teko pripažinti, jog popierinių knygų era artėja į pabaigą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašiai, laikydamasis neigiamos pozicijos, R. Bredberis kalbėdavo ir apie elektronines skaitykles. Tačiau neseniai jam teko pakeisti nuomonę ir leisti knygų leidėjams išleisti elektroniniu formatu vieną iš savo žinomiausių knygų “Farenheit 451″. Galbūt sutapimas ir tai, jog kaip tik šiame kūrinyje autorius aprašė hipotetinę ateitį, kurioje vienas centrinių motyvų - popierinių knygų deginimas ir įsigalėjusi cenzūra, o knygų degintojas yra prestižinė tokios visuomenės profesija. Šios knygos popierinių kopijų visame pasaulyje yra parduota apie 10 milijonų kopijų, o pirmą kartą ji buvo publikuota 1953 metais. Prieš du metus rašytojas sakė laikraščiui „New York Times“ pakeltu balsu:

Prieš aštuonias savaites man paskambino Yahoo. Jie norėjo įdėti mano knygą į Yahoo! Žinote, ką jiems pasakiau? Eikit velniop. Velniop jus ir velniop internetą.

Praėjus keliems metams, tonas pasikeitė, nes „Simon & Schuster“ kontraktas su rašytoju numatė privalomą elektroninę knygų versiją - kitokiu atveju leidykla žadėjo apskritai atsisakyti fizinės knygos versijos leidybos. Autoriui taip pat teko nusileisti ir dėl to fakto, jog būtent šios novelės autorinių teisių apsaugos laikotarpis jau ėjo į pabaigą. Tad pirmas žingsnis žengtas – „Farenheit 451“ jau prieinamas „Kindle“ ir „Nook“ skaityklėms už 9.99 JAV dolerius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: FWD.lt
FWD.lt
Autoriai: Povilas Korop
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)