Internetinės apgavystės plinta vis labiau  (6)

Maždaug devyni iš dešimties australų tapo sukčių taikiniu. Maždaug 18 proc. jų buvo apgauti ir iš jų per metus buvo išviliota beveik 1 milijardas dolerių. Sėkmingiausi vartotojų apgaulių tipai yra „darbo namuose“, „paveldėjimo“ ir „pasimatymo“ pasiūlymai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jie apima kvietimus dirbti namuose verslams, vykdantiems pinigų plovimo operacijas, padirbtus pasimatymų profilius, skirtus moterims, kurių vėliau paprašoma pinigų, kad galėtų aplankyti Australiją bei aiškiaregius. Policijos ekspertai tvirtina, kad socialinių tinklų svetainės ir neapsaugotas bevielis interneto tinklas suteikia tapatybės vagims daugybę naudingos informacijos.

Australijos kriminologijos institutas įspėjo apie naujus sukčiavimo būdus savo naujame pranešime „Vartotojų apgavystės Australijoje: nuostoliai, paplitimas bei rizikos supratimas 2008 metais“. Remiantis internetiniu tyrimu, kuriame dalyvavo 919 žmonių, buvo išsiaiškinta, kad 5 proc. žmonių per paskutinius 12 mėnesių buvo apgauti įprastų loterijų, „phishing“ ar pinigų pervedimo operacijų metu, bet 10 proc. nukentėjo nuo naujesnių sukčiavimo būdų.

Viename jų, kurį parengė „paveldėjimo" sukčiai, respondentas tvirtino, kad sumokėjo dešimtis tūkstančių dolerių teisinėms išlaidoms, tikėdamasis gauti pažadėtą 2,5 milijonų dolerių vertės niekada neegzistavusį turtą. Ataskaitoje teigiama, kad naujieji apgavysčių tipai gali būti sėkmingesni, nes jie yra nauji ir apie juos mažiau kalbama. „Dauguma jų kilo iš Nigerijos ar Vakarų Afrikos ir yra labai sudėtingi“, - tvirtino ataskaitos autorius Russell Smith.

Šios išvados parodo didžiulį apgavysčių padidėjimą, lyginant su ankstesniais tyrimais. Tačiau ši ataskaita gali būti ne tokia patikima, nes pavyzdinė grupė buvo pasirinkta savarankiškai. Pernai metais Statistikos departamentas pristatė „Asmeninių apgaulių tyrimą", kuriame dalyvavo 14 000 žmonių. Šis tyrimas parodė, kad per metus buvo apgauti beveik 5 proc. australų, jie prarado apie 1 milijardą dolerių.

Nacionaliniame tapatybės nusikaltimų simpoziume, kuris vyko pirmadienį, policijos ekspertai teigė, kad tapatybės apgavystės ekonomikai kasmet kainuoja apie 3 milijardus dolerių. Queensland policijos kompiuterinių nusikaltimų tyrimų padalinio detektyvas seržantas Steve Bignell tvirtino, kad maždaug 50 proc. Australijos bevielių internetinių tinklų yra neapsaugoti nuo kompiuterių piratų. Vartotojų reikalų ministras Craig Emerson sakė, kad Vyriausybė bendradarbiauja su kitomis valstybėmis, kad būtų užkirtas kelias sukčiavimams ir būtų įvestos naujos sankcijos, apimančios ir baudas iki 1,1 milijono dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)