[Žinios trumpai] JAV generolas: Ukrainai skubiai reikia naikintuvų ir yra labai geras variantas kaip tai padaryti  ()

JAV generolas ragina Vakarus „kuo greičiau“ nusiųsti į Ukrainą naikintuvus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-06-05 [Žinios trumpai] JAV generolas: Ukrainai skubiai reikia naikintuvų ir yra labai geras variantas kaip tai padaryti  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalifornijos nacionalinės gvardijos generolas ragina JAV ir kitus Vakarų pareigūnus išnagrinėti galimybę „kuo greičiau“ siųsti naikintuvus į Ukrainą, atgaivindamas ilgalaikį Kyjivo prašymą.

Penktadienį POLITICO paskelbtame pranešime generolas majoras Davidas Baldwinas, Kalifornijos nacionalinės gvardijos generolas adjutantas, taip pat sakė, kad artimiausiu metu išsiųsti sovietmečio MiG naikintuvus yra geriausias „neatidėliotinas sprendimas“.

„MiG yra geriausias greitas sprendimas palaikyti ukrainiečius, tačiau JAV ar Vakarų naikintuvai yra galimybės, kurias reikėtų išnagrinėti kuo greičiau“, – sakė Baldwinas.

Tokie komentarai buvo paskelbti kitą dieną po to, kai Baldwinas žurnalistams pasakė, jog JAV kariuomenės pareigūnai bendradarbiauja su Ukrainos kolegomis pagal Kyjivo prašymą Vakarų valstybėms dėl naikintuvų, kurie padėtų atremti Rusijos invaziją.

Nors trišalis susitarimas dėl JAV F-16 siuntimo į Lenkiją, jei Varšuva pateiks Ukrainai MiG, žlugo kovą, gvardijos pareigūnai artimiausiu metu vis dar „kreipia juos“ link sovietmečio lėktuvų.

„Jie linksta prie MiG, nes jie jau yra to apmokyti, bet jei jie ketina naudoti vakarietiško tipo orlaivius, tai bus diskusija apie galimų orlaivių skaičių, tipus ir galimybes“, – sakė Baldwinas.

Kalifornijos nacionalinės gvardijos nariai turi ilgalaikius ryšius su Ukrainos kariuomene. Gvardiečiai su savo kolegomis iš Ukrainos Rytų Europoje pagal valstybinę partnerystę mokėsi nuo 1990 m. Nuo tada, kai Rusija vasarį įsiveržė į Ukrainą, gvardijos nariai taip pat padėjo parengti Kyjivo prašymus Pentagonui dėl ginklų, skirtų panaudoti prieš Rusijos pajėgas, sakė Baldwinas.

Atsakydamas į POLITICO klausimus po ketvirtadienio spaudos konferencijos, Kalifornijos nacionalinės gvardijos atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Brandonas Hillas pabrėžė, kad galutinį sprendimą dėl JAV pagamintų naikintuvų tiekimo Kyjivui priims Baltieji rūmai ir Pentagonas.

Tačiau jis pažymėjo, kad dar prieš prasidedant konfliktui Ukraina visada siekė „bendradarbiauti su NATO“, įskaitant galimybę valdyti Vakarų naikintuvus.

Baldwinas pažymėjo, kad Kalifornijos gvardijos nariai, ypač pilotai, kasdien bendrauja su Ukrainos kariais ir oreiviais, kad galėtų pasidalyti taktika ir idėjomis.

 

„Mūsų vienos žvaigždės generolai, iki mūsų pulkininkų ir kai kurių vyresniųjų puskarininkių, bendradarbiauja su Ukrainos lyderiais, Ukrainos gynybos atašė ir kitais, kad padėtų jiems patikslinti savo prašymus dėl ginklų sistemų, ir teikia jiems informaciją apie dalykus, kurie gali būti prieinami taktiniu lygmeniu“, – ketvirtadienį sakė Baldwinas. „Dabartinis klausimas, su kuriuo dirbame, yra toks: „Koks jiems tinkamas naikintuvas?“

Nors „mes pirmiausia nukreipiame juos link tų MiG“, taip pat vyksta „už horizonto“ diskusijos apie tai, kokių orlaivių reikės ateityje, sakė Baldwinas.

„Per ateinančius šešis mėnesius iki metų, o vėliau – ilguoju laikotarpiu: kokios yra sistemos, kurios būtų veiksmingos, prieinamos ir įperkamos?“ – svarsto jis.

NATO narės Bulgarija, Lenkija ir Slovakija eksploatuoja MiG-29, tačiau jų atsargos yra ribotos. 2024 m. Slovakija savo sovietmečio lėktuvus pakeis JAV F-16, o balandžio mėnesį JAV pritarė kelių F-16 pardavimui Bulgarijai. Tuo tarpu Lenkija 2020 metais pasirašė sutartį dėl 32 vnt. F-35, o Lenkijos vadovai neseniai pareiškė, kad yra suinteresuoti kuo greičiau šį skaičių padidinti.

 

Trišalis Lenkijos, JAV ir Ukrainos susitarimas žlugo kovo mėnesį, kai JAV pareiškė nepritarsiančios perkėlimui.

„Šiuo metu nepritariame naikintuvų perdavimui Ukrainos oro pajėgoms“, – Johnas Kirby sakė žurnalistams tuo metu, kai Lenkija pasiūlė perduoti MiG JAV, kad šios perduotų Ukrainai.

Pentagonas ir JAV žvalgybos bendruomenė įvertino, kad karo lėktuvai iš esmės nepagerins Ukrainos gebėjimo atremti Rusiją, bet galėtų tiesiogiai įtraukti NATO į konfliktą, pridūrė Kirby.

Taip pat kilo logistikos problemų, susijusių su naikintuvų pervežimu per sieną į Ukrainą ir lėktuvų skraidinimu iš NATO šalies į karo zoną.

Tačiau pastarosiomis dienomis JAV ir kitos Vakarų valstybės pradėjo tiekti Ukrainai pažangesnius ginklus. Galbūt ateis eilė ir naikintuvams?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(3)
(27)

Komentarai ()