[Žinios trumpai] Ieškomiausias JAV taikinys nr. 1 – kaip CŽA atpažino ir nužudė „Al Qaeda“ vadovą Zawahiri  ()

Iki JAV pranešimo apie Zawahiri buvo įvairių gandų, kad jis yra Pakistano genčių teritorijoje arba Afganistane.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Al Qaeda“ lyderis Aymanas al-Zawahiri žuvo savaitgalį per JAV antskrydį Afganistane, o tai buvo didžiausias smūgis teroristų grupuotei nuo tada, kai 2011 metais buvo nužudytas jos įkūrėjas Osama bin Ladenas.

Zawahiri slapstėsi daugelį metų, o jo buvimo vietos nustatymo ir nužudymo operacija buvo „atsargaus kantraus ir atkaklaus“ kovos su terorizmu ir žvalgybos bendruomenės darbo rezultatas, žurnalistams sakė aukšto rango administracijos pareigūnas.

Iki JAV pranešimo apie Zawahiri nužudymą, buvo įvairių gandų, kad jis yra Pakistano genčių teritorijoje arba Afganistane.

Kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga, pareigūnas pateikė tokią operacijos eigą:

* Kelerius metus JAV vyriausybė žinojo apie tinklą, kuris, jos vertinimu, remia Zawahiri, o praėjusiais metais, po JAV pasitraukimo iš Afganistano, pareigūnai stebėjo, ar nėra požymių, kad šalyje veikia „Al Qaeda“.

Šiais metais pareigūnai nustatė, kad Zawahiri šeima – jo žmona, dukra ir jos vaikai – persikėlė į saugų namą Kabule, o vėliau atpažino Zawahiri toje pačioje vietoje.

* Per kelis mėnesius žvalgybos pareigūnai vis labiau tikėjo, kad teisingai nustatė Zawahiri slėptuvę Kabule, o balandžio pradžioje pradėjo instruktuoti vyresniuosius administracijos pareigūnus. Nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas vėliau informavo prezidentą Joe Bideną.

Kai Zawahiri atvyko į Kabulo slėptuvę, pareigūnai kelis kartus atpažino jį balkone, kur jis galiausiai buvo nukautas, sakė pareigūnas.

 

* Pareigūnai ištyrė slėptuvės konstrukciją ir pobūdį bei atidžiai ištyrė jo gyventojus, siekdami užtikrinti, kad Jungtinės Valstijos galėtų užtikrintai surengti Zawahiri nužudymo operaciją, nesukeliant grėsmės pastato konstrukciniam vientisumui ir pavojaus civiliams bei Zawahiri šeimai, sakė pareigūnas.

* Pastarosiomis savaitėmis prezidentas sušaukė susitikimus su pagrindiniais patarėjais ir kabineto nariais, kad ištirtų žvalgybą ir įvertintų geriausią veiksmų kryptį. Liepos 1 d. Bidenas buvo informuotas apie siūlomą operaciją Baltųjų rūmų situacijų kambaryje kabineto narių, įskaitant CŽA direktorių Williamą Burnsą.

* Įtemptas vyresniųjų tarpžinybinių teisininkų ratas išnagrinėjo žvalgybos ataskaitas ir patvirtino, kad Zawahiri buvo teisėtas taikinys, remiantis jo nuolatiniu vadovavimu „Al Qaeda“.

 

Liepos 25 d. prezidentas sušaukė savo pagrindinius kabineto narius ir patarėjus, kad gautų paskutinį instruktažą ir aptartų, kaip vyks Zawahiri nužudymas ir kaip tai paveiks Amerikos santykius su Talibanu, sakė pareigūnas. Paklausęs kitų patalpoje esančių nuomonės, Bidenas leido surengti „tiksliai pritaikytą oro smūgį“ su sąlyga, kad tai sumažins civilių aukų riziką.

* Smūgis galiausiai buvo įvykdytas 04:48 ryto Lietuvos laiku, liepos 30 d., bepiločiu orlaiviu, iššovussiam vadinamąsias „Hellfire“ raketas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(0)
(25)

Komentarai ()