[Žinios trumpai] Konfliktas NATO viduje? JAV grasina Turkijai sankcijomis - gresia rimti nemalonumai  ()

Turkija trečiadienį susidūrė su didėjančiu JAV spaudimu nutraukti stiprėjančius ryšius su Rusija arba susidurti su galimai žalojančiomis sankcijomis, susijusiomis su Kremliaus invazija į Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vašingtonas vis labiau nerimauja, kad Rusijos vyriausybė ir įmonės naudojasi Turkija, siekdamos išvengti Vakarų finansinių ir prekybos apribojimų, įvestų reaguojant į šešis mėnesius trukusį karą. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ir Rusijos kolega Vladimiras Putinas sutarė sustiprinti ekonominį bendradarbiavimą anksčiau šį mėnesį vykusiame viršūnių susitikime Juodosios jūros kurorte Sočyje.

JAV iždo sekretoriaus pavaduotojas Wally Adeyemo laiške Turkijos verslo asociacijai TUSIAD ir Amerikos prekybos rūmams Turkijoje perspėjo, kad įmonėms ir bankams gresia sankcijos.

„Visiems asmenims ar subjektams, teikiantiems materialinę paramą į JAV sąrašą įtrauktiems asmenims, gresia JAV sankcijos“, – rašė Adeyemo.

„Turkijos bankai negali tikėtis užmegzti atitinkamų santykių su Rusijos bankais, kuriems taikomos sankcijos, ir išlaikyti atitinkamus ryšius su pagrindiniais pasaulio bankais, taip pat prieigos prie JAV dolerio ir kitų pagrindinių valiutų“.

Adeyemo taip pat išreiškė JAV susirūpinimą praėjusį penktadienį paskambinęs Turkijos finansų viceministrui Yunusui Elitas:

 

„Pabrėždamas, kad Turkija palaiko gilius ekonominius ir politinius ryšius su Ukraina ir Rusija, Elitas sakė, kad Turkijos pozicija (dėl prisijungimo) prie sankcijų nepasikeitė“, – sakoma Finansų ministerijos pranešime. Tačiau ji pridūrė: „Jokiai institucijai ar asmeniui nebus leista pasinaudoti Turkija, kad išvengtų sankcijų“.

R. T. Erdoganas anksčiau tvirtino, kad Ankara negali prisijungti prie Vakarų sankcijų Maskvai dėl didelės Turkijos priklausomybės nuo Rusijos naftos ir gamtinių dujų importo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()